Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt bättre näringslivsbetyg för Nordanstig

/
  • Näringslivschefen Anders Nordén, Svenskt Näringslivs Lars Beckman och kommunpolitikerna Håkan Larsson och Stig Eng kan glädjas åt att företagarna ger kommunen allt bättre betyg.

En enkät bland 135 företagare i Nordanstig visar att företagsklimatet blir allt bättre.
Företagarnas snittbetyget har höjts från 2,7 till 3,2 mellan 1999 och 2005.

Annons
Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg, Lars Beckman, redovisade siffrorna på onsdagen.
Dessutom ligger kommunen i Sverigetoppen i kvinnligt företagande, berömde Beckman.
De kommunala tjänstemännens attityd har förbättrats från 2,7 till 3,3 under åren och nu aktualiseras en tjänstegaranti. Man ska kunna få besked i en fråga inom en viss, garanterad tid.
"Osund konkurrens" av kommunen mot näringslivet har minskat enligt enkäten. Från 2,3 till 3,5 i betygshöjning. Bredbandsfrågan har höjts från 2,5 till 3,3.
En svaghet är att det saknas arbetskraft på vissa områden samtidigt som arbetslösheten, enligt Beckman, är större än i östra Tyskland.
Skolan måste ge den utbildning som efterfrågas, sade näringslivsenhetens Håkan Larsson (m) som efterlyser mer av träfiberinriktad utbildning vilket kan bidra till att sågat virke kan förädlas i högre grad.
Vad är då viktigast för företagarna i kommunen? I första hand lägre skatter, i andra hand lägre kostnader för sjukersättningar och för det tredje ett flexibelt system för anställningar.
Det kan nämnas att Nordanstig ligger tvåa-trea i företagarevänlighet i Gävleborg, klart före Hudiksvall och Gävle.
Lars Beckman höll med Nordanstigarna om att Sundsvall, och inte Gävle, är den regionala arbetsmarknadsmotorn även för norra Hälsingland.

Mer läsning

Annons