Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart för energiutbyte i Sundsvall

Bläcket har torkat och avtalen är klara.
Nu startar arbetet att byta energi mellan Korstaverket och Ortvikens pappersbruk.
Avtalen gör i ett slag Tunadals sågverk till Sundsvall Energis största fjärrvärmekund.

Annons
Anders Jonsson, vd för kommunägda Sundsvall Energi, gläds åt att det så kallade energikombinatet blir verklighet.
Nu är det full fart som gäller, säger han.
Energikombinatet har funnits som idé i många år. Det fördes fram som ett skäl att satsa på jätteinvesteringen i en avfallspanna vid Korstaverket. Med avfallseldning skulle förutsättningarna för att byta ånga mellan Korsta och Ortviken öka.
Nu blir planerna verklighet. Det handlar framförallt om två delprojekt för tillsammans 75 miljoner kronor. Upphandlingen är till stor del avklarad:
1. Ortvikens pappersbruk investerar 50 miljoner kronor i en rökgaskondensering. Därmed utvinns mer spillvärme från bruket. Det rör sig om 100 till 170 GWh som levereras i form av 65-gradigt vatten under vinterhalvåret till kommunens fjärrvärmenät, dubbelt så mycket som idag. Anläggningen kan vara igång sommaren 2006.
2. Sundsvall Energi bygger en hetvattenledning från Korstaverket till Tunadals sågverk för 25 miljoner kronor. Den gör att sågverket kan använda fjärrvärme istället för el i sina virkestorkar. Tunadal ska köpa 80 GWh fjärrvärme per år, en åttondel av hela produktionen i Korsta. Ledningen kan vara klar sommaren 2006.
Tunadal blir en stabil kund för Sundsvall Energi.
De behöver energin hela året, även under sommaren, säger Anders Jonsson.
I samarbetet ingår också en ny ångturbin vid Korstaverket, klar att använda när den nya avfallspannan tas i bruk i slutet av 2006.

Mer läsning

Annons