Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt tillbud på Stockviksverken - giftiga kemikalier nära läcka ut

Giftiga kemikalier var ytterst nära att läcka ut på Stockviksfabrikens område vid ett olyckstillbud i måndags eftermiddag. — Vi ser allvarligt på det inträffade, säger divisionschefen Anders Edgren.

Annons
Tillbudet hände när en dumper som kört salt från hamnen till en av fabrikerna på området skulle köra tillbaka. Chauffören glömde fälla ner flaket som slog i de rörledningar som finns mellan fabriksbyggnaderna.
Rörledningar, som innehåller brandfarliga och giftiga kemikalier, fick en ordentlig smäll och böjdes. Men de höll.
Som tur var läckte inget ut och ingen skadades. Men tillverkningen av Expancel får stå stilla nu några dagar tills vi fått ordning på detta, säger Anders Edgren, som befinner sig i Norge på sammanträde och inte själv kunnat inspektera olycksplatsen.
När larmet gick vid 15.30 på måndagen var den interna brandstyrkan snabbt på plats.
Rören innehöll kemikalier som är akut toxiska och värst av dem är akrylonitril, en vätska som kan bli en gas om den läcker ut. Det hade visserligen blivit ganska små mängder som läckt ut, men åtminstone chauffören hade kunnat råka illa ut, säger Anders Edgren.
Någon liknande olycka har inte inträffat tidigare på området.
Men nu måste vi göra en förnyad riskanalys. Kanske kan vi sätta upp någon slags förvarning i höjd med rören, så att chaufförerna märker om de glömmer att ta ner flaket, säger Anders Edgren.
Tillbudet anmäldes till arbetsmiljöinspektionen i måndags.

Mer läsning

Annons