Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Altaner från Nyland exportsuccé

Går det att göra platta paket med allt som behövs för att bygga en altan? Javisst, menar SCA Timber Supply som tillsammans med fyra träföretag i Ådalen utvecklat produkten. I morgon, tisdag, börjar \"Deck in a box\" säljas av en brittisk trädgårdskedja med 220 butiker över hela England. Virket till altanerna är självklart miljömärkt enligt FSC-standard.

Annons
Meterhöga staplar med sågat, hyvlat, svarvat och impregnerat virke kapat i rätta längder till altangolv, räcken, stolpar och pergolor med mera trängs i lagerutrymmena på företaget Nylands Trä i Nyland utanför Kramfors.
Sedan december förra året har cirka 5.000 kubikmeter färdigsågat och impregnerat virke skeppats över från Lugnvik i Ångermanland till den engelska hamnstaden Hull. Nu ska byggmaterialet börja säljas i de engelska trädgårdsbutikerna.
SCA har levererat virke till byggvaruhandlare i England sen 1993. Där anses den skandinaviska furan vara ett exklusivt material som de gärna använder till inredning, berättar produktingenjör Samuel Waller på SCA Timber i Bollsta.

Altaner vanliga i England
Den engelska byggmarknaden fungerar inte som i Sverige. Ofta anlitar husägaren en snickare som köper materialet och sedan bygger. Efterfrågan på hantverkare är stor. Altaner har har blivit allt vanligare också i England.
Tanken väcktes hos det svenska företaget SCA att utveckla en produkt som gjorde det lättare för den vanliga engelsmannen att själv kunna bygga sin altan. En produkt som lätt skulle kunna lastas på en släpvagn eller takräcket på en vanlig personbil.

Ikea en förebild
Förebilden var IKEA som sen decennier sålt möbler med alla tillbehör i platta paket över hela världen. Dessutom fanns kravet från den engelska marknaden på att produkten ska vara miljöcertfierad från skötseln av skogen till de färdiga trädetaljerna.
I nästa steg engagerades fyra ångermanländska företag för att med länsstyrelsens hjälp utveckla projektet. Det var Bollsta Sågverk, Träteam AB i Kramfors, Nordingrå Trä AB i Bönhamn, Nylands Trä och SCA Timber Supply som marknadsför och säljer varan.
Vi skruvade på kvällar och helger och försökte hitta kluriga lösningar. Det var lite som att bygga ihop konstruktioner med legobitar, säger Mattias Norlén vd på Nylands Trä.
Efter hand växte produkten fram. Lösningar hittades för att på ett enkelt satt fästa ihop golvbrädor och överliggare med stolpar och lister samt annat som krävs för en färdig altan. Systemet provades och godkändes av säljare i England.

Kunden väljer
I dag är produkten utformad i stort sett som den ska vara. Kunden väljer på byggmarknaden hur altanen ska se ut. Därefter köps grundpaketet med alla tillbehör som till exempel skruvar, muttrar och reglar.
Innehållet i paketet är beräknat till en modul som mäter 1,2 meter gånger 1,2 meter eller 1,2 gånger 2,4 meter. Ska altanen vara dubbelt så stor behövs fyra grundpaket och så vidare. På paketet står vilka verktyg och vilka trädelar som behövs.
Sen går kunden till speciellt utformade hyllor där alla trädelarna ligger uppmärkta enligt ett system. Golvbrädor, räcken, lister och allt annat plockas ihop enligt instruktionern. Sen är det bara att åka hem och montera sin egen altan.
Avtalet med den brittiska trädgårdskedjan gäller för tre år framåt. Under den tiden ska vi se till att deras lager av \"Deck in a Box\" kontinuerligt fylls på, säger Samuel Waller.

En prövoperiod
De tre åren är lite av en prövotid för att se om produkten passar för den engelska marknaden. Om intresset finns står de fyra företagen i startgroparna. Flera har redan gjort investeringar och planerar för nyanställningar. På sikt kan det handla om åtskilliga arbetstillfällen i Ådalen.
Tankar finns redan idéer om hur projektet ska kunna utvecklas. Redan nu erbjuds pergolor, nästa steg kan bli hela tak och möjligheter att bygga altaner i flera nivåer.
Om ett par månader åker ådalsföretagarna till England. Självklart hoppas de att produkten tas emot med öppna armar på de brittiska öarna. De monteringsfärdiga altanerna kommer också att säljas på prov under sommaren av några företag i Nyland.

Mer läsning

Annons