Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ams: 338 000 svenskar utan jobb

Den svenska arbetsmarknaden går fortsatt trögt.
Men det finns ljuspunkter.
—  Vi ser en ordentlig uppgång inom den privata byggsektorn, säger Ams-chefen Anders L Johansson.

Annons
På fredagsförmiddagen presenterade Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, sin senaste statistik över arbetsmarknaden i Sverige. Statistiken visar att sammanlagt 213 000 svenskar, motsvarande 4,8 procent av arbetskraften, går öppet arbetslösa. Det är ungefär 2 000 fler än samma månad i fjol.
Jämfört med i april, då den öppna arbetslösheten låg på 5,0 procent, ser det visserligen något ljusare ut.
 Men nedgången är helt normal. Maj är den månad som alltid har lägst arbetslöshet eftersom skolorna inte slutat och de olika sysselsättningsprogrammen har öppet. I juni går sedan arbetslösheten upp igen, säger Hans Tydén, utredare på Ams.

Rationaliserar
Och Anders L Johansson spår en fortsatt trög arbetsmarknad.
 Det är positivt att arbetslösheten sjunker något, men jag ser det som nödvändig för att vi ska kunna uppfylla prognosen om 33 000 nya jobb under nästa år, säger han.
Om man räknar in dem som är satta i olika sysselsättningsprogram är i dag drygt 338 000 svenskar utan arbete. Särskilt mörkt ser det ut inom industrisektorn där företag som läkemedelstillverkaren Pfizer, Saab och papperstillverkaren Billerud nu senaste varslade sammanlagt 1 300 personer.
 Inom industrin ökar inte antalet jobb, snarare tvärtom. Industrierna tenderar att rationalisera och effektivisera för att öka produktiviteten med samma antal anställda.

Inte nattsvart
Också landets ungdomar har det kämpigt. Anders L Johansson skyller svårigheterna på arbetsgivarna.
 Det finns i dag mellan 600 000-650 000 arbeten som inte är fasta. Det handlar om olika typer av behovsanställningar, timanställningar och näst intill dagsanställningar som gör att många, särskilt bland de yngre, går ut och in på arbetsmarknaden, säger Anders L Johansson.
Men allt är inte nattsvart. I maj kom det in 8 000 fler lediga platser till landets arbetsförmedlingar, jämfört med samma månad i fjol.
 Vi ser en ordentlig uppgång inom uppdragsverksamheten och inom byggsektorn. Det privata bostadsbyggandet ökar och det börjar också bli bättre inom delar av den offentliga sektorn.

Mer läsning

Annons