Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd dolde mångmiljonförlust

Under tio år har en anställd i före detta NNP maskin lyckats dölja 45 miljoner kronor i kundförluster. Efter upptäckten har mannen slutat och händelsen polisanmälts.

Annons
Vad som kommer att hända med polisutredningen är dock fortfarande oklart. Jan Granqvist vid eko-roteln i Sundsvall bekräftar att det kommit in en anmälan den 22 april och att fallet lottats på en åklagare. Denne har dock inte tagit ställning till vad som bör göras. Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman.
Mycket tyder på att det har gått så lång tid sedan brottets begick, i mitten av 1990-talet, att fallet kan läggas ner på grund av det är preskriberat. Att det gått att dölja så länge beror troligen enligt Jan Granqvist på att när inte betalningen på det ursprungliga kontrakten kunde fullföljas skrevs ett nytt.
Av de uppgifter som finns tycks den brottsmisstänkte inte gjort det för egen vinning skull utan snarare för att snygga till NNP.s Maskins siffror.
Vi ligger lågt till dess vi får direktiv från åklagaren, berättar Jan Granqvist vid ekoroteln i Sundsvall.
Det var i samband med att ett antal avbetalningskontrakt från maskinverksamheten skulle flyttas till lantmännens finansbolag som upptäckten gjordes.
Misstankarna finns att det är en anställd, som sade upp sig i samband med upptäckten, som manipulerat med redovisningen.
Upprinnelsen till den minst sagt märkliga affären tycks ha varit en affär med skogsmaskiner. Köparen kunde av någon orsak inte fullfölja avbetalningsplanen. För att dölja svårigheterna skrevs då ett nytt som sedan flyttades fram i redovisningen år efter år.
För lantmännen kommer upptäckten som en mycket obehaglig upptäckt. Företaget kommer nu att tvingas göra en reservering för osäkra fodringar om 45 miljoner kronor i kommande resultatrapport.
De kommer också med säkerhet att tvingas försöka förklara hur en så stor fordan kan döljas under så lång tid.
Klart är att skulden var fem år gammal och ingick i NNP Maskin i samband med fusionen med Lantmännen men uppdagades varken av revisorerna eller andra som skötte Svenska Lantmännenfusionen.
ST har sökt företagetrs informationsdirketör Lotta Löwhagen Lundberg för att få en kommentar utan att lyckas nå henne.

Mer läsning

Annons