Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställningsstopp ger 400 färre jobb på Volvo Personvagnar

Anställningsstopp kommer i år att leda till att antalet anställda på Volvo Personvagnar i Sverige minskar med 300—400 personer.

Annons
Som orsak till anställningsstoppet anges fortgående rationaliseringar och kostnadsbesparingar.
Från fackligt håll finns i princip inga invändningar.
 Rationaliseringar känns naturligtvis alltid som ett hot, men å andra sidan undrar jag om det inte hade varit ett ännu större hot om de inte hade gjort det, säger Peter Börjesson, sekreterare i den för Volvo Personvagnar och AB Volvo gemensamma verkstadsklubben.
Samtidigt har företaget långt framskridna planer på ett tredje skift i Torslandafabriken som när det införs innebär ett nyanställningsbehov på 400500 personer.

Fordkrav förnekas
Volvo Personvagnar hade vid årsskiftet 19 700 anställda. Enligt Dagens Industri skulle tusentals jobb vara i fara efter en bantningsplan som tagits fram på order av ägaren Ford. Men varken företaget eller facket säger sig känna till någon sådan plan.
 Vi har inget sparbeting som indikerar att vi ska avskeda tusentals anställda, säger presschefen Christer Gustafsson.
Verkstadsklubbens Mikael Sällström, som sitter med i bolagsstyrelsen, menar att om det funnits ett sådant beslut så har det mörkats ordentligt.
 Det låter lite underligt att man skulle börja skära tusentals jobb i den del av fordonsverksamheten på Ford som för tillfället går hyfsat. I så fall skulle hela enheter behöva flyttas eller läggas ned.
Volvo lämnar som dotterbolag till Ford ingen offentlig redovisning, men enligt kvällstidningen GT har Volvo levererat 24 miljarder kronor i vinst till Ford sedan 1999.

Mer läsning

Annons