Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet olovliga skogsavverkningar har halverats

En skogsägare i Sundsvall har anmälts till åklagare för olovlig avverkning.
Men samtidigt har satellitövervakning gjort att antalet olovliga avverkningar halverats jämfört med i fjol.

Annons
För tre år sedan fick Skogsvårdsstyrelsen tillgång till satellitbilder och när "rymdögat" blev allmänt känt har de olovliga avverkningarna minskat drastiskt.
I fjol hade vi drygt 100 oanmälda hyggen i länet. I år tror jag att vi hamnar på mindre än hälften, säger Hans Olsson, lagansvarig på Skogsvårdsstyrelsens regionkontor i Sollefteå.
Skogsvårdskonsulent Göran Berg i Sundsvall håller med.
Det blir definitivt en halvering, kanske en ännu större minskning. Hittills i år har vi bara rapporterat in 18 fall från Medelpad/Härnösand till regionkontoret i Sollefteå, säger Göran Berg.
I det aktuella fallet skickade Hans Olsson in ärendet för prövning av åklagare.
Det gör vi rutinmässigt. Om sedan åklagaren väljer att väcka åtal eller inte varierar, säger Hans Olsson.
I det aktuella fallet hade skogsägaren hade anmält att en avverkning skulle göras. Men när den genomfördes för ett år sedan, så flyttades en del av avverkningen. Därmed avverkades 2,3 hektar sin inte hade anmälts.
Till råga på allt så har skogsägaren tidigare jobbat åt Skogsvårdsstyrelsen.
Han borde förstås känna till reglerna. Det faktum att han gjort en anmälan är dock förmildrande jämfört med om han inte gjort någon anmälan alls, säger Göran Berg, Skogsvårdsstyrelsen i Sundsvall.
Enligt skogsvårdsförordningen ska alla avverkningar på över 0,5 hektar föranmälas. Annars kan skogsägaren riskera böter.

Mer läsning

Annons