Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotekets öde avgörs sista maj

Den 31 maj kommer EU:s domstol att avgöra det svenska apoteksmonopolets framtid.
Om domstolen fäller monopolet kan till exempel Alvedon snart säljas på Ica eller Konsum.

Annons
Den långdragna processen om Apotekets monopol började för tre år sedan med att en hälsokostbutik i Stockholm sålde nikotintuggummin. Men Apoteket tyckte att det var i strid med apoteksmonopolet som innebär att det är förbjudet för privata butiker att sälja receptfria läkemedel.
Konflikten har vandrat vidare genom instanserna och för knappt ett år sedan slog generaladvokaten i EU:s domstol, Philippe Léger, fast att monopolet strider mot EU-rätten. Men hans bedömning är bara en rekommendation och det slutgiltiga beslutet tas av EG:s domstol. Domstolen har nu spikat datum för offentliggörandet av domen.
 Vi vet att domen kommer 31 maj. Däremot inget om utslaget, men vi hoppas att den följer generaladvokatens förslag, säger Cecilia Giertta, informationschef på branschorganisation Svensk Handel.
Den svenska regeringen har argumenterat för att det statliga försäljningsmonopolet behövs för att garantera att även befolkning i glesbygd kan köpa läkemedel men det argumentet dömde Léger ut i sitt yttrande. Svensk Handel räknar med att priserna faller om de receptfria läkemedlen blir en fri handelsvara men också att de kommer att kunna köpas på betydligt fler ställen än i dag.
Den traditionella handeln vill gärna vara med och dela på den omsättning på 2,3 miljarder kronor som Apoteksbolaget hade 2004 på läkemedel som säljs till privatpersoner utan recept. I topp på listan över Apotekets mest sålda receptfria läkemedel ligger Alvedon, Treo och nikotinersättningsmedlen Nicorette och Nicotinell.
Konkurrensverket ser positivt på ett slopat monopol. En uppluckring av apoteksmonopolet är en fråga som Konkurrensverket drivit i flera år. Konkurrensverket bedömer att tillgängligheten på receptfria läkemedel ökar om fler får sälja.

Mer läsning

Annons