Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är boräntorna på väg upp nu?

/

I går höjde bolåneföretaget SBAB sina bundna räntor med upp till 0,25 procentenheter. Betyder det att de rekordlåga räntornas tid är förbi och att vi snart får se fler höjningar? ST ställde frågan till tre bankchefer i Sundsvall.

Annons
Mats Svartling, stf kontorschef Handelsbanken:
Att spå ränteutveckling är ungefär lika lätt som att spå väder. För ett halvår sedan trodde alla att räntorna skulle börja gå upp, i stället fick vi en extremt låg ränta. Vi har medarbetare som jobbat här i 40 år och inte upplevt något liknande.
Blir det fler räntehöjningar i höst?
Nja, jag tror inte att vi får se några stora höjningar under resten av året. Det finns inget riktigt tryck i näringslivet, företagen är försiktiga med att investera och arbetslösheten är för hög.
Vad råder ni era kunder?
Det är individuellt. Har man buffert i sin ekonomi kan man ligga kvar på rörliga räntor. Är man däremot orolig för en eventuell räntehöjning så bör man binda lånen på olika långa tider. Skillnaderna mellan rörligt och bundna lån är trots allt ganska liten.

Jörgen Lundgren, regionchef Nordea:
De långa räntorna har varit på väg upp en tid, utan att det egentligen hänt något avgörande i världsekonomin. I dag finns det inte mycket som pekar på att vi ska få en stark och snabb höjning av boräntorna.
Hur mycket kommer räntorna att stiga?
Våra ekonomer tror att den femåriga bolåneräntan stigit med en procentenhet om ett år och att den rörliga räntan då gått upp med 0,5 procentenheter.
Vad råder ni era kunder?
Deras ekonomi avgör hur de bör agera. Har de större utrymme så kan de välja rörliga lån, eftersom de har lägre ränta. Är ekonomin tajtare så bör merparten av lånen vara bundna, på olika lång perioder. Jämfört med för ett år sedan har många fler nu rörliga lån eller korta bindningstider.

Mikael Flodström, stf bankchef på Föreningssparbanken:
Vi kan utgå från att boräntorna bottnat. Å andra sidan får vi knappast någon kraftig ränteuppgång det närmaste halvåret. Förutsatt att inget onormalt händer, liknande den 11 september 2001.
Vad råder ni era kunder?
Varje kund är unik. Men sett över en längre tid har rörliga lån varit billigare. Dock är skillnaden rätt liten i dag och våra ekonomer tror att de korta räntorna kommer att gå upp mer än de långa. Det skulle göra att skillnaden minskar ytterligare. Har man lite svag likviditet, så är det en rätt billig försäkring att binda större delen av sina bolån.
Kommer andra bolåneinstitut att följa efter SBAB och höja nu?
Alla institut lånar ju sina pengar på samma marknad, så mycket talar för det även om höjningarna kan variera.

Mer läsning

Annons