Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlare ger sig ut på jobbjakt

/
  • Arbetsförmedlaren Birgitta Karlssons besök på bemanningsföretaget CeEss resulterade i ett jobb. Tack vare anställningsstöd har Conny Staffansson bestämt sig för att anställa en tjej som ska hjälpa honom med en del av företagets administrativa sysslor.

Arbetsförmedlingen går nu på offensiven för att få ner arbetslösheten. Under två dagar ger sig chefer och arbetsförmedlare i länet ut till företag i ett försök att hitta nya jobb. – Kommer inte berget till Muhammed får Muhammed komma till berget, säger arbetsförmedlaren Birgitta Karlsson.

Annons
Under september var 12 033 personer i åldern 1664 år i Västernorrland arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är nära 500 fler än samma månad i fjol. Detta trots att antalet anmälda platser till länets arbetsförmedlingar samtidigt har ökat. Enligt länsarbetsdirektör Gunnar Fors är det framförallt ungdomar som står för ökningen.
I ett försök att råda bot på detta blir arbetsförmedlingarna offensivare. Under torsdag och fredag denna vecka minskas servicen till de arbetssökande för att arbetsförmedlarna ska hinna åka ut till företag för att ragga jobb.
Målet är att vi genom ett ökat antal företagsbesök ska gräva fram de behov som företagen har och servera lösningar för någon form av anställning. Det handlar inte om bidragsjobb utan att konkretisera företagens behov och skapa lösningar som är bra för såväl arbetsökande som företag, säger Gunnar Fors i ett pressmeddelande.
I Sundsvall är arbetsförmedlaren Birgitta Karlsson en av de som är ute.
Vi lyssnar in arbetsgivarens behov och hoppas att de är i ett läge där de behöver rekrytera personal.
Vad hon och hennes kollegor kan erbjuda, förutom en person som matchar företagets eventuella behov, är olika former av anställningsstöd och eventuellt en inledande arbetspraktik.
Conny Staffansson på CeEss ett bemanningsföretag som bland annat jobbar med att få ut människor som är inskrivna i aktivitetsgarantin i arbete fick besök i går.
Besöket resulterade i att han kommer att anställa en person med hjälp av så kallat förstärkt anställningsstöd.
Hon kommer att sköta mycket av företagets administrativa jobb, men även en del kundkontaker.
Efter arbetsförmedlingens tvådagarsoffensiv, som går under namnet Jobbjakten, är tanken att företagsbesöken ska fortsätta.
Det är tänkt att varje arbetsförmedlare ska hinna med ett par besök i veckan, säger Birgitta Karlsson.
Som tror på arbetsförmedlingens offensiva satsning.
Det här kommer att ge bra resultat. Jag tror på det fysiska mötet.


Fakta/Anställningsstöd
Allmänt anställningsstöd : Stödet kan lämnas i sex månader vid anställning av person som varit arbetssökande på arbetsförmedlingen i minst 12 månader. För ungdomar (2024 år) kan stödet ges redan efter sex månader. Stödet lämnas i sex månader och betalar 50 procent av lönen (högst 350 kr/dag).
Förstärkt anställningsstöd : Stödet kan lämnas i 18 månader om företaget anställer en person som varit arbetssökande i minst 24 månader. Stödet är på 75 procent av lönen (högst 525 kr/dag) under sex månader. Resterande tolv månader är stödet 25 procent av lönen (högst 175 kr/dag).
Särskilt anställningsstöd : Stödet kan ges i 18 månader när du anställer en person som är inskriven i arbetsförmedlingens aktivitetsgaranti. För den som fyllt 61 år kan stödet ges i 24 månader. Stödet är på 85 procent av lönekostnaden (högst 750 kr/dag).
Källa: Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons