Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivarring ska få fler sjukskrivna i arbete

Fler sjukskrivna ska tillbaka i arbete.
Det ska ske genom att arbetsgivare samarbetar. Sundsvalls kommun, landstinget, SCA och SPV har redan börjat.

Annons
Tanken är att den sjukskrivne exempelvis kan få arbetspröva på en annan arbetsplats, säger Maria Tyllström personalutvecklare på SPV.
De fyra stora arbetsgivarna har jobbat med projektet i snart ett år. Nu hoppas de att ytterligare ett tiotal stora arbetsgivare ska gå med i det nätverk som ska kallas Arbetsgivarringen Sundsvall/Timrå.
För de är övertygade om att både anställda och arbetsgivare har mycket att vinna.
Vi har tittat på liknande samarbeten i Kramfors, Kalmar och Luleå och de har nått goda resultat, säger Hans-Olof Sandström, utvecklingsledare Sundsvalls kommun.
För kommunen med över 8 000 anställda kostar sjukfrånvaron 100 miljoner kronor per år. Lyckas samarbetet har satsningen snart betalat sig.
Det räcker med att den arbetsgivare som går med får tillbaka en sjukskriven i arbete, säger Johnny Eriksson, personalchef på Statens pensionsverk.
Men den största vinsten får förstås den enskilde om denna kan börja arbeta igen.
Ibland kan det vara svårt att gå tillbaka till den egna arbetsplatsen. Men här öppnas nu möjligheter att arbetspröva någon annanstans. Det kanske också leder till nya tankar och att personen till sist hittar ett annat jobb, säger Carina Burman, Härnösands/Medelpads sjukvårdsförvaltning.
De fyra arbetsgivarna hoppas nämligen att samarbetet också ska leda till ökad rörlighet på arbetsmarknaden.
Innan det är aktuellt med arbetsprövning någon annansstans ska dock den egna arbetsgivaren först ha utrett alla möjligheter till rehabilitering inom den egna organisationen.
Sedan årsskiftet har Arbetsgivarringen också två anställda samordnare som ska bygga upp nätverket.

Mer läsning

Annons