Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskraftsbrist hotar IT-jobben i Sundsvall

Arbetskraftbrist hotar IT-jobben i Sundsvallsregionen. Det visar en ny rapport från Åkroken, som presenterades i dag. IT-jobben blir fler, medan antalet IT-studenter minskar.

Annons
I dag finns minst 3 650 IT-anställda i regionen, som omfattar norra Hälsingland, Medelpad och Ådalen.
Det är nästan 500 fler än 2001.
En tillväxt på 15 procent, som inte sviktade ens under lågkonjunkturen.
- I vår region finns inga tecken på någon \"sprucken IT-bubbla\" och förklaringen är att det aldrig fanns någon IT-bubbla som kunde spricka, skriver Palle Sjölander, Åke Sällvin och Anders Larsson i rapporten, som lades fram vid fredagens föreningsstämma i Metropol.
Motorn i denna tillväxt har många namn; Samhällets informationssystem, eGovernemnt, 24-timmarsmyndigheten - kort sagt offentliga tjänster.
2 200 IT-anställda i regionen jobbar inom detta område. Hälften av dem är direkt anställda, främst i de fyra statliga verken (RFV, CSN, SPV och Bolagsverket) och den andra hälften är underleverantörer, främst konsulter.
Den här sektorn har ökat med 400 personer sedan 2001.
Den andra stora sektorn är telecom/mobila tjänster, med omkring 900 anställda. En grupp som krympt med 160 anstäldla sedan 2001.
Sammantaget tror rapportförfattarna att vi kommer att drabbas av en ny arbetskraftbrist i IT-sektorn i Sundsvallsregionen.
- Trots att sysselsättningen inte drabbats i vår region har den nationella svarta bilden av IT-arbetsmarknaden lett till att få sökt sig till IT-orienterad högre utbildning under senare år, skriver man.
- Vi är på väg rakt in i en ny bristsituation som kan hota fortsatt tillväxt.

Mer läsning

Annons