Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket vill kunna åtala företag

Arbetsmiljöverket och flera fackförbund kräver att företagen blir bättre på att göra riskanalyser på arbetsplatserna. Generaldirektör Kenth Pettersson vill kunna åtala företag för arbetsmiljöbrott.

Annons
Mellan 45 och 50 personer dödas årligen i arbetsplatsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
I år väntas dock antalet döda att stiga.
 Det beror på att så många personer omkommit i arbetet med den stormfällda skogen efter orkanen Gudrun, säger Kenth Pettersson, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
I ett internationellt perspektiv ligger Sverige lågt när det gäller arbetsplatsolyckor. Men Kenth Pettersson är långt ifrån nöjd.
Under juli månad omkom minst tre personer i arbetsplatsolyckor. En av dem var en sommarvikarie som klämdes till döds på en sopstation.
 Om man är noggrann i arbetsmiljöarbetet så går det att undvika olyckor. Enstaka gånger händer det att det är svårförklarade materialfel som orsakar olyckorna, men även de går att undvika med ett bra och systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Kenth Pettersson.

Företagen ska kunna åtalas
För att fallen ska leda till åtal krävs att en ansvarig fysisk person kan pekas ut som ansvarig, eftersom det inte enligt svensk lagstiftning går att fälla en juridisk person, det vill säga ett företag. Detta vill Pettersson att regeringen ska ändra på.
 Kan man ställa den juridiska personen till ansvar skulle högsta ledningen i företag och organisationer engagera sig i arbetsmiljöarbetet, säger Kenth Pettersson.
Flera fackförbund anser att företagen inte gör ordentliga riskanalyser på arbetsplatserna.
 Det brister väldigt ofta när det gäller information och utbildning, framför allt när det gäller sommarjobbare och personer med korttidsvikariat, säger Stefan Wiberg, ombudsman på LO.

Struntar i riskanalyser
 Både små och stora företag struntar i att göra riskanalyser vilket är särskilt riskabelt under sommartid. Det är ofta då olyckorna sker, säger Lars-Erik Folkesson, arbetsmiljöombudsman på Metall.
Skogs- och träfacket hävdar att färre än 25 procent av företagen inom träbranschen bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete, vilket anses allvarligt eftersom det är inom träindustrin flest olyckor sker.
 I småföretag står ofta företagsledaren själv i produktionen och då ser man inte riskerna. Systematiskt arbetsmiljöarbete har inte fungerat överhuvudtaget, säger Kjell Dahlström, ordförande i Skogs-och träfacket.
Margareta Jernelöv, arbetsmiljöansvarig vid branschorganisationen Trä- och möbelindustriförbundet, sade tidigare i somras till TT att hon håller med om att företagens attityder måste förändras men att det tar tid innan effekterna märks.

Mer läsning

Annons