Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asiatisk guldfeber driver upp priset

Guldpriset är det högsta på 17 år.
Orsaken är köpglada asiater och ett allt större intresse för guld som finansiell placering.

Annons
I tider av politisk och ekonomisk osäkerhet betraktas guld som en säker investering. Guldpriset har åkt berg- och dalbana sedan mitten av 1980-talet.
Terrordåden i USA och Irakkriget förklarar en del av de senaste årens prisuppgång. Men intresset för guld har ökat markant i Asien och inte minst från Kina, vars ekonomi växer enormt.
 Guldpriset har inte varit så här högt sedan juni 1988. Det ligger nu på 458 dollar per ounce, säger Anders Olsson, mäklare på Svenska Metallbörsen.
Det betyder nu att priset ligger på runt 111 000 kronor per kilo.
Efter 1988 föll priset successivt fram till 2001 då det bottnade på runt 250 dollar per ounce.

Finansiell placering
Intresset har också ökat allt mer från finansiella placerare att köpa guld. Det beror bland annat på osäkerheten om den amerikanska ekonomin, svagare dollar och oro för stigande inflation.
Traditionellt har de stora gruvbolagen säkrat nästan all sin framtida guldförsäljning med hjälp av terminskontrakt. Det har hållit tillbaka priset.
 Men säkringarna har minskat rejält de senaste åren och det har inneburit att priset har stigit, säger Anders Olsson.

Asien drar
Till skillnad från Europa är guld i Asien ett populärt investeringsobjekt för småsparare. Och i takt med att de asiatiska ekonomierna utvecklats allt bättre de senaste åren har också intresset för guld ökat kraftigt.
 Det handlar om främst Kina och Indien, säger Anders Olsson.
Gruvbolaget Boliden står för den absoluta merparten av den svenska guldproduktionen. Bolaget tar sammanlagt fram 17 ton guld per år i sina smältverk, vilket är 0,2 procent av världsproduktionen på 2 500 ton.
Centralbankernas guldreserver uppgår till 30 000 ton.
Nyligen sålde Riksbanken guldtackor till ett värde av en miljard kronor.

Mer läsning

Annons