Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende eller fångar från Norge

/
  • Viskananstalten stängdes för över fyra år sedan. Den skulle fungera bra som tillfälligt asylboende – eller som fängelse där norska kriminalvården hyr in sig, menar Bert Karlsson.
  • Bert Karlssons bolag driver tre asylboenden, nu han ansökt om ytterligare 18 boenden.

Det är före detta Viskananstalten och det gamla fängelset i centrala Härnösand som Bert Karlsson vill göra om till asylboenden.
– Där finns plats för hundratals tillfälligt boende, säger Bert Karlsson.
Ett alternativ är att anläggningarna får ta emot norska fångar.

Annons

– Norska kriminalvården har brist på fängelseplatser, de skulle använda de gamla anstalterna, säger Bert Karlsson.

Han hoppas snart få diskutera frågan med den norska kriminalvårdschefen.

När det gäller asylsökande driver hans bolag Jokarjo AB redan tre tillfälliga boenden där Migrationsverket har 900 platser belagda. I fjol gav det nära 38 miljoner kronor i intäkter, enligt uppgifter från verket som tidningen Dagens Samhälle tagit fram.

Men dessutom har Bert Karlsson ansökt om ytterligare 18 asylboenden i landet, däribland Viskananstalten och gamla fängelset i Härnösand.

På Migrationsverket centralt, som sköter upphandlingar av boenden, kan man i dag inte uttala sig om anstalterna kan bli aktuella framöver.

Annika Nordin, enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall:

– I dagsläget har vi de boenden vi behöver. I vårt område handlar det om 1 500 platser i lägenheter, exempelvis i Fagerdal, Timrå och Kvissleby. Dessutom har vi ett antal tillfälliga boenden, exempelvis stugorna på campingen i Bergeforsen.

Men behovet av boende för asylsökande kan snabbt öka igen.

– Migrationsverket agerar så kortsiktigt, tycker Bert Karlsson.

Det anser han inte står i motsats till att han startade Ny Demokrati. De flyktingar vi tar emot måste vi ta hand om, menar han.

– Verkets hantering är under all kritik. De får betala för dyrt och flera anläggningar sköts ju inte alls. Migrationsverket har heller ingen efterkontroll, tycker Bert Karlsson.

De två tidigare anstalterna i Västernorrland äger han dock inte. Här hjälper han i stället ägaren som är Richard Lius företag Ekebydalsborgen AB.

2009 stängdes Viskananstalten eftersom kriminalvårdens ledning tyckte att renoveringsbehoven var så stora. Men Bert Karlsson anser att både den och gamla Härnösandsfängelset är i relativ gott skick.

– Ja, fastigheterna sköts ju, det krävs inte så stora investeringar.

Mer läsning

Annons