Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal mot sju i skattehärvan i Ericsson

Chefsåklagare Lage Carlström vid Ekobrottsmyndigheten har nu väckt åtal mot sex anställda eller före detta anställda på Ericsson för grovt försvårande av skattekontroll.

Annons
Dessutom väcks åtal mot en av Ericssons tidigare revisorer för medhjälp till försvårande av skattekontroll, grovt brott, och osant intygande, grovt brott.
De åtalade har på olika sätt varit ansvariga för felaktigheter i bokföringen i företaget som lett till att skattemyndigheterna inte kunnat kontrollera vart utbetalda pengar tagit vägen. Osanna fakturor har bokförts för att dölja andra utbetalningar.
Texten på fakturorna ger enligt åklagaren ett felaktigt intryck av att det är fråga om ersättning för marknadskonsultarbete till de mellanhänder som använts för betalningarna. I verkligheten har utbetalningarna enligt fakturorna gått till utländska bankkonton som företrädare för Ericsson disponerade.
Från dessa bankkonton har pengar, utan att det bokförts, gått vidare på olika sätt till de verkliga betalningsmottagarna. I de fall som kunnat följas i utredningen har fakturautställaren endast bokfört den provision som erhållits för tjänsten att ställa upp som betalningsförmedlare.
Åklagaren har identifierat 33 servicebolag/betalningsförmedlare som Ericsson utnyttjat.
Sammanlagt har enligt åtalet drygt 825 miljoner kronor under andra halvåret 1998 och drygt 2,5 miljarder kronor under 1999 betalats ut från Ericsson via betalningsförmedlingssystemet.

Mer läsning

Annons