Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp efter strid inom Pappers

Pappers fackliga ledning vid M-reals fabrik i Husum hoppar omgående av sina uppdrag på förbundsnivå.

Annons
Förbundet har vägrat att ge avdelningen dispens från rådande övertidsblockad för informationsmöten för medlemmarna.
Pappers blockad sker i sympati med de strejkande pappersarbetarna i Finland.
Även om Mats Östman, ordförande, och Dick Gidlöf, vice ordförande i avdelningen i Husum hoppar av uppdragen på förbundsnivå tänker de fortsätta lokalt inom Pappers.
 Det är av omtanke om medlemmarna som vi lämnar förbundsuppdragen, säger Dick Gidlöf till Dagens Arbete.
Bruket i Husum står inför stora förändringar med stora sparkrav. Avdelningen ska hålla informationsmöten för dryga 1 000 arbetare före semestern om de pågående förhandlingarna med företagsledningen. Inget är klart, men rykten har börjat gå och det finns en oro för att många kommer att förlora jobben.
 Det handlar om att försöka hitta lösningar utan att få folk på varsellistorna. Vi vill informera så att medlemmarna åtminstone kan leva i lugn och ro under sommaren.
Själva stötestenen är att många går skift och måste komma till informationsmötena på ledig tid. De har då normalt sett rätt till övertidsersättning, men den rätten faller under övertidsblockaden.
 Det saknas fingertoppskänsla hos förbundsledningen. Vi kommer ju inte att utföra något arbete och bryter bara principiellt mot blockaden, säger Dick Gidlöf till TT.
Pappers förbundsordförande Sune Ekbåge tycker att avdelningen har låst in sig i en onödigt svår situation.
 De hade mellan tio och femton alternativ att lösa informationen utan att använda sig av övertidsparagrafen. För oss som ska hantera övertidsdispenserna är det omöjligt att ge dispenser för sådana här situationer.

Mer läsning

Annons