Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Råoljepriset radar upp rekord

Annons
Den 10 augusti höjde de fyra stora svenska bensinkedjorna priset för 95-oktanig blyfri bensin till 11:90 kronor per liter på bemannade stationer med hänvisning till högre världsmarknadspriser.
Samtidigt slog råoljepriset nya rekord varje dag under den gångna handelsveckan, med en toppnotering under fredagens handel på 67:10 dollar per fat för råoljeterminen för septemberleverans på Nymex-börsen.
Fredagens stängningspris låg något lägre, på 66:86 dollar per fat. Därmed lyfte priset för ett fat råolja med 7,3 procent under veckan. Det innebär i sin tur att priset gått upp med 47 procent på ett år.
Justerat för inflation är dock priset ännu inte uppe i rekordnivåerna från tiden efter den iranska revolutionen 1979. Då kostade ett fat råolja, omräknat i dagens priser, omkring 80 dollar per fat.
De kraftiga prisökningarna i veckan förklaras bland annat av en utbredd oro på marknaden för att oljeindustrins raffineringskapacitet inte ska räcka till. Därtill bidrar ökad världspolitiska osäkerhet kring Irans nukleära program och oron för att terrordåd ska slå ut oljeanläggningar i Mellanöstern. (TT)

Mer läsning

Annons