Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna klarar finansoron

/

Trots finansoron klarade storbankerna första kvartalet ganska bra. Börsnedgången och några kreditsmällar pressade ned vinsterna.

Annons
Sammantaget föll de fyra storbankernas rörelsevinster med 3 miljarder kronor till 17 miljarder kronor under kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
 Den här rapportperioden har bankerna påverkats mer av finansoron än i höstas. Det handlar främst om nedskrivningar eller värderingsförluster i bankernas obligationsportföljer. Dessutom har bankernas provisionsintäkter fallit kraftigt på grund av kundernas ovilja att göra affärer i och med börsoron, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreuax Nordic.
Men i stort sett har bankerna klarat sig ganska bra under kvartalet och tjänar fortfarande bra med pengar trots vinstraset för SEB.
Bankernas räntenetto från företagsutlåning har förbättrats rejält. Förklaringen är att flera utländska storbanker lämnat den svenska marknaden och därmed lämnat fältet fritt för de svenska storbankerna.
Tjänar mer på bolån
 Förutom företagssidan tjänade bankerna under kvartalet mer pengar på sina bolån och det är en ny trend, säger Rodney Alfvén.
Bankernas räntenetto, det vill säga skillnaden mellan vad banken tar in i ränta på utlånade pengar och vad banken betalar kunderna i form av sparränta ökade med 1218 procent.
Samtidig ökar bankernas kostnader även om kreditförlusterna fortfarande ligger på en mycket låg nivå.
Det är främst Nordea och Handelsbanken som klarat sig bäst under kvartalet.
Nordea bäst i klassen
 Jag skulle nog säga främst Nordea. Men rensar man bort den värdeförlust som Handelsbanken realiserat på sina obligationer har även Handelsbanken presenterat ett bra resultat.
 Swedbank har pressats av en något svagare utveckling för den svenska kontorsrörelsen och problemen på den överhettade baltiska marknaden, säger Rodney Alfvén.
SEB:s rörelsevinst föll med hela 40 procent. Förklaringen är att bankens stora innehav av värdepapper tappat ordentligt i värde på grund av kreditoron och att bankens intäkter för provisioner och avgifter fallit rejält. Överhettningen i Estland och Lettland har också tvingat fram stora reserveringar.
Men SEB: reserveringar och nedskrivningar har inte realiserats och behöver därför inte blir något problem när finansoron så småningom blåst över.
De nordiska bankerna har klarat sig mycket bra jämfört med många banker i övriga Europa och USA, som drabbats av jättelika kreditsmällar.
 Det är först i höst som vi vet om kreditoron är över, säger Rodney Alfvén.
Fakta: Fakta: Bankernas vinster första kvartalet
Nordeas rörelsevinst ökade med 25 miljoner euro till 906 miljoner euro eller 8,4 miljarder kronor. Provisionsnettot minskade med 7 procent, medan räntenettot steg med 18 procent.
Swedbanks rörelsevinst försämrades med 2 procent till 3,7 miljarder kronor. Provisionsnettot föll med 5 procent medan räntenettot steg med 16 procent.
Handelsbankens rörelsevinst föll med 21 procent till 2,9 miljarder kronor. Provisionsnettot föll med 6 procent. Räntenettot steg med 17 procent.
SEB:s rörelsevinst föll med 40 procent till 2,4 miljarder kronor. Provisionsnettot föll med 11 procent, medan räntenettot steg med 12 procent. (TT)

Mer läsning

Annons