Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en av fem varslade blir arbetslös

Endast hälften av alla varsel om uppsägningar verkställdes i fjol och bara en av fem blev slutligen arbetslös. Det innebär en kraftig förbättring jämfört med året före, enligt siffror från Ams som TT tagit del av.

Annons
Dagligen kan man läsa om företag som varslar om uppsägningar. Och varselinstrumentet har blivit vanligare under åren även om arbetsmarknaden varit relativt god. Fjolårets varselnivå på 52 500 personer var betydligt lägre än 2004, men ligger ändå på en historiskt hög nivå.
 Varslen har kommit för att stanna på en högre nivå än tidigare. Det speglar en snabbare strukturomvandling, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).

Varslar tidigare
Många företag \"säkerhetsvarslar\" när konjunktursignalerna i form av exempelvis lägre orderingång slår till.
 Ett tecken på den globalt hårdnande konkurrensen, säger Strannefors.
Sen kan en del av varslen återtas, eller bli lägre efter förhandlingar med facket, om orosmolnen var överdrivna.
Slutresultatet för fjolåret var att 54 procent av de anmälda varslen verkställdes. Det innebär en kraftig minskning jämfört med året innan då 65 procent av varslen blev verklighet. Även andelen arbetslösa av de varslade föll markant. Ungefär en av fem (23 procent) dök upp hos arbetsförmedlingarna som arbetssökande. Under 2004 var den siffran 32 procent, enligt Ams uppföljningar.
 Det beror förmodligen på en förbättring av arbetsmarknaden, säger Strannefors.

Hittar nya jobb
Att så relativt få slutligen hamnar hos arbetsförmedlingarna har flera orsaker. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare leder ofta till \"frivilliga\" avslut i form av olika avtalslösningar där de formellt inte blir uppsagda. Många hittar förstås också nya jobb under tiden fram till att de faktiskt får sluta.
Bäst statistik redovisar den offentliga sektorn där endast en av tio av de varslade slutligen blev arbetslös. I den finansiella sektorn samt inom fastighetsservice låg arbetslöshetssiffran på runt tre av tio varslade, enligt Ams.

Mer läsning

Annons