Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara män i Milkos styrelse

Efter årsmötet i april blir det bara män i Milkos styrelse sedan en av två kvinnor fått sparken och den andra slutat.
Valberedningens försvar är att de inte lyckats hitta någon som vill ställa upp.

Annons
- De har varit dåliga på att leta eller inte ansträngt sig tillräckligt, konstaterar Ulla Hassel/Holmer som inte nominerades.
Även från den lokala oraganisationen är man missnöjd med nomineringen trots att de försvarar valberedningens arbete.
- Det är jättetråkigt att det blev så här, säger Kjell Bergkvist kretsrådsordförande i Medelpad.
Om valberedningens förslag går igenom på stämman i Mora den 28 april blir resultatet det rakt motsatta mot vad de flesta politiker och företagare i landet strävar efter.
- Det är även emot våra egna jämnstäldhetsprinciper, berättar Thure Eriksson vice ordförande i Milkos styrelse
I styrelsen för det bondeägda företaget sitter det åtta förtroendevalda. Av dessa är för närvarande två kvinnor. En av dessa, Annika Frykebrant från Kil, drar sig tillbaka av egen vilja då familjen avvecklat sin mjölkkobesättning.
Den andra kvinnan Ulla Hassel/Holmer, morotsodlare från Alnö och tidigare mjölkbonde, som suttit på ett så kallat externt mandat (inte haft egna mjölkkor) i tre år får däremot inte förnyat förtroende.
Motiveringen är att det behövs mer och annan kompetens i företaget. Vad som saknas hos Ulla Hassel/Holmer har dock inte specificeras av valberedningen.
- Jag fick informationen om att jag inte skulle få förnyat förtroende i början av februari, säger Ulla Hassel/Holmer.
Hon blev inte särskilt förvånad att hon inte valdes om. Redan när hon fick förtroendet för tre år sedan var hon medveten om förutsättningarna. Att valberedningen inte lyckades hitta några nya kvinnor anser hon är förvånade med tanke på vilken kompetens hon anser det finns bland kvinnliga medlemmar.
Det ser dock inte ut som om valberedningens förslag är särskilt väl förankrat bland medlemmarna i den bondeägda mejeriföreningen. Snarare tvärtom. Förslaget har enligt källor i föreningen mötts av stort motstånd från många av medlemmar på kretsmöten som har svårt att förstå att det inte finns några kompetenta kvinnor i föreningen.
Enligt Kjell Bergkvist är orsaken till att inga kvinnor finns på förslag att valberedningen inte lyckas hitta någon som vill ställa upp.
- Det finns många kompetenta men de har sagt nej, hävdar han.
Han vill även gärna påpeka att könsfördelningen är betydligt bättre på det lokala planet. I kretsrådet är det lika många kvinnor som män som är ledamöter.
- Det bådar gott inför framtiden, påstår han.

Mer läsning

Annons