Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i Sverige!

/
  • Josef Norlin, före detta UF-elev, Maria Lidgren och Mathias Sundin, Ung Företagsamhet, gläds åt att Västernorrland har den högsta andelen UF-elever i landet.

Var sjätte gymnasieelev i Västernorrland drev ett företag på prov förra läsåret.
Det var den bästa siffran i landet.

Annons
Det är väldigt roligt. Vi har gått från 217 deltagare 1999 till 479 deltagare förra läsåret. Det var 17 procent av gymnaiseeleverna i en årskull, säger Mathias Sundin, regionchef för Ung Företagsamhet, organisationen bakom verksamheten.
Kollegan Maria Lidgren tror att det främst beror på att Ung Företagsamhet i länet utökat till tre anställda och därför nu kan stödja skolorna betydligt bättre.
Ånge är bäst i länet, men Sundsvall som tidigare hade den lägsta andelen har ryckt upp sig avsevärt.
Vi har fått en mer positiv attityd till företagande. Dessutom kan UF-arbetet numera integreras i skolarbetet, påpekar Stig Sundqvist, projektledare för entreprenörskap i Sundsvallsskolorna.
I hela landet är 11 procent av gymnasieeleverna i en årskull UF-are. Västernorrland ligger således klart
bättre till.
I går firade Ung Företagsamhet dessutom 25-årsjubileum i Sverige. Inte utan stolthet. Med uppfinningen glada reflexer vann nämligen ett gäng tjejer från Stockholm EM för UF-are tidigare i år.
Även Sundsvall har firat framgångar. Sandra Norberg fick, som ST berättade i våras, Anders Wall-stipendiet på 75 000 kronor för sina undervisande dataspel för barn.
Nu står hoppet till att Josef Norlin ska bli näste stipendiat. I våras fick han och kompisarna i UF-företaget Projektwebb på Hedbergska ett par priser i Sverigefinalen. Den loggbok för projektarbeten i gymnasiet som de utvecklat fortsätter han att jobba med.
Dessutom är jag med och startar den nya radiokanalen Sköna hits, berättar Josef Norlin, som blir stationschef.
Att UF leder till fler företagare i landet råder det inga tvivel om, menar regionchefen Mathias Sundin.
Upprepade undersökningar har visat att tio år efter gymnasiet har 20 procent av UF-eleverna blivit företagare. Det är dubbelt så många som för genomsnittet av eleverna.

Mer läsning

Annons