Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre fart på industrin i juli

Trycket ser ut att ha ökat i svensk industri under juli. Men det kan vara tillfälliga faktorer som ligger bakom.

Annons
Inköpschefsindex, som ska spegla konjunkturen inom industrin, steg i juli till 54,8, från 51,8 månaden före. Bakom uppgången ligger främst en ökning av industribolagens produktion.
 Även om det är positivt att vi ser en uppgång i produktionen så är det ingen tydlig signal om en förbättrad industrikonjunktur, säger Cecilia Hermansson på Föreningssparbanken, som tillsammans med Silf tar fram inköpschefsindex.

Splittrad bild
Den andra stora ljuspunkten i undersökningen, som bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer, är att sysselsättningen verkar förbättras. Men också detta resultat bör tolkas med försiktighet, anser Hermansson.
 Det kan hänga ihop med att produktionen har stigit och det kan vara tillfälliga uppgångar. Jag tror inte att man ska dra för stora växlar på en sådan här siffra.
De siffror som berättar mest om den underliggande konjunkturen, de för orderingången och leveranstiderna, ger en splittrad bild. De inkommande beställningarna ökar något, både från hemmamarknaden och exportmarknaden. Men samtidigt har företagen jobbat flitigt vilket gjort att orderstockarna har krympt. Och leveranstiderna har förkortats vilket tyder på sämre efterfrågetryck.
 Det är inget riktigt schvung, konstaterar Cecilia Hermansson.

Mer läsning

Annons