Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare stjäl din identitet och bildar företag

Vem som helst kan hamna i en bolagsstyrelse — helt ofrivilligt.
Kriminella registrerar dina personuppgifter i ett påhittat företag för att sedan kunna plocka ut varor. I semestertider kan det ta veckor innan lurendrejeriet upptäcks.

Annons
Bolagsverket i Sundsvall uppskattar att handlar om 50100 bolag per år som drabbas av falska registreringar.
Det är liten del av alla våra ärenden, men förstås ett problem för de enskilda personer som drabbas, säger Roland Höglund, ställföreträdande generaldirektör på Bolagsverket.
Den som blivit bestulen på sin identitet måste då bevisa att denne inte är betalningsansvarig.
Kontakta oss snarast möjligt. Handlar det om en förfalskning så ska förstås saken polisanmälas, säger Roland Höglund.
Han säger att Bolagsverket har svårt att direkt upptäcka förfalskningarna.
Men sedan ett par år tillbaka skickar vi brev till alla invalda styrelsemedlemmar och andra som företräder företaget, så att de snabbt kan se om något är fel.
Normalt har bedragarna därför bara någon dag på sig att köpa prylar i firmans namn eller lura Skatteverket på moms mot falska fakturor.
Men i semestertider kan de som drabbas vara bortresta och det kanske tar ett par veckor innan de ser vårt brev. Då får bedragarna längre tid på sig, menar Roland Höglund.
Det händer också att bedragarna stjäl identiteter från dödsannonser. Dessutom finns förstås det klassiska problemet där utslagna personer används som målvakter i bolag.
Det finns ett sätt att stoppa, eller i alla fall kraftigt försvåra, den här brottsligheten, har Bolagsverket påpekat i ett par år.
Vi vill att alla uppgifterna ska skickas elektroniskt och att det krävs en elektronisk signatur, ungefär som den man nu kan använda i samband med deklarationen. En sådan är mycket svårare att förfalska, säger Roland Höglund.
Bolagsverket hade hoppas att detta skulle införas till årsskiftet. Men åtgärden kräver en lagändring och departementen har inte hunnit förbereda denna ännu.
Så det dröjer nog till 1 juli nästa år, eller möjligen ytterligare ett halvår.

Mer läsning

Annons