Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bic kan avvecklas efter årsskiftet - alla är uppsagda, finansiering saknas

Verksamheten har dragits ner. Efter årsskiftet är det osäkert om Bic Mid Sweden AB finns kvar. — I allra värsta fall kan det bli så, men jag hoppas att vi kan leva vidare, säger vd Nils Karlsen.

Annons
Två av de fyra anställda sades upp i höstas och de övriga två, inklusive vd, har bara jobb året ut.
I dag har vi ingen säker finansiering efter årsskiftet, säger Nils Karlsen.
Business innovation center, Bic, startades 1996 och jobbar med affärsutveckling. Tanken är att hjälpa små och medelstora företag med inriktning på export.
Verksamheten finansieras med EU-pengar, bidrag från kommunerna och ersättning från företagen de jobbar för. Men intäkterna har varit för små och uppdragen har blivit färre.
Ja, verksamheten har gått ner de senaste åren. Där har jag och styrelsen ett ansvar. Men det finns också många andra aktörer som startat parallella strukturer med inriktning mot EU:s Mål 1-pengar, säger Nils Karlsen.
Han tror att det kan vara en fördel att Mål 1-pengarna försvinner som finansieringsform.
Då blir det viktigare att samordna resurserna. Vi här uppe har förlitat oss för mycket på dem och inte haft kunskaper om andra finansieringsformer inom EU. Kollegorna på Bic ute i Europa jobbar på ett annat sätt. Men nu kan vi utnyttja vårt internationella nätverk, menar Nils Karlsen.
Frågan är förstås varför Bic Mid Sweden inte gjort detta tidigare.
Där har vi misslyckats och nu är klockan 5 i 12. Vi har försökt få ut budskapet, men det har inte funnits lyhördhet för det.
Det som nu håller Bic igång är framför allt det Mål 1-projekt man har kring tillväxtföretag tillsammans med kommunerna Sundsvall, Timrå, Ånge, Härnösand och Kramfors. Ett projekt som tar slut vid årsskiftet.
Min bedömning är att Sundsvall inte satsar mer pengar i Bic efter det. Vi satsar på Åkroken i stället. Det finns för många \"företagens vänner\" och vi vill samla resurserna, säger kommunens utvecklingschef Lennart Andersson.
Sundsvall har satsat totalt 3,4 miljoner kronor på Bic under de tio åren och tycker sig inte fått tillräckliga resultat.
För några veckor sedan flyttade Bic från Timrå till Metropol-huset i Sundsvall, där Åkroken Science Park finns. Ett gammalt krav från Sundsvalls kommun.
Det ger nya möjligheter och borde, sett i backspegeln, skett tidigare. Åkroken är ju ett litet Bic i sig, menar Nils Karlsen.
Han tycker samtidigt att Bic gjort stor nytta under åren.
Vi har hjälpt hundratals företag, exempelvis med att hitta marknader utomlands. Vi har jobbat mycket med det nya riskkapitalbolaget Investera Företagskapital, vi har kompetens och bra nätverk, säger Nils Karlsen.
Även Bill Bengtsson, som är ordförande för den förening som driver Bic, tycker att kompetensen behövs.
Kommuner jobbar generellt sett inte så på djupet mot enskilda företag, säger han.
Samtidigt som han menar att Bics kundunderlag är ganska litet.
Det finns ganska få sådana företag med exportinriktning i området, säger Bill Bengtsson.
Mycket pekar mot att Bic upphör efter årsskiftet. Kanske kommer en del av verksamheten då att tas över av Åkroken.

Mer läsning

Annons