Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga cyklar kan vara en trafikfara

Se upp för billiga cyklar!
Tester har visat att de kan ha klara säkerhetsrisker. Dåliga bromsar och framgafflar som riskerar att gå sönder kan leda till allvarliga olyckor.

Annons
Varje år uppskattas det att uppemot 40 000 människor i Sverige måste uppsöka vården efter cykelolyckor. De flesta klarar sig med lindriga skador eller skrapsår, men för några blir konsekvenserna svåra.
Majoriteten av alla cykelolyckor är singelolyckor, och var sjätte singelolycka orsakas av en teknisk brist på cykeln. Dåliga bromsar, problem med kedjan eller framhjul som lossnar är några vanliga fel.
När Råd & Rön i fjol vår gjorde ett cykeltest visade det sig att nära en femtedel av de testade cyklarna var så dåliga att de innebar klara säkerhetsrisker. På några sprack framgaffeln, vilket i trafiken skulle leder till att hjulet lossnar och cyklisten störtar framstupa i gatan.
Just de billiga cyklarna var särskilt dåliga.
Cykelhandlaren Hans Molander driver Sportbiten Bigbike i Sundsvall och får då och då besök av människor som vill ha lågpriscyklar köpta på annat håll ihopmonterade.
Men jag har bestämt mig för att sluta med det. De här cyklarna kan ha väldigt dåliga bromsar och hjul. Det är billigaste tänkbara komponenter. En sådan cykel skulle jag själv aldrig sälja i affären, säger Hans Molander.
Den dåliga kvaliteten är ett problem. Det faktum att cyklarna säljs omonterade är ett annat.
Jag är väldigt förvånad att man får sälja cyklar i kartong. Det är en trafiksäkerhetsfråga. Man kan köra ihjäl sig i en backe om man monterat ihop den fel, säger han.

Råd inför cykelköpet
Fundera över hur du ska använda cykeln och låt det avgöra vilken modell du väljer.
Provcykla alltid före köpet.
Se upp för lågpriscyklar.
Köp en färdigmonterad cykel.
Fråga efter cyklar med etiketten "Cykelfakta".
Enligt lag ska cykel ha ringklocka och broms.
Ska du cykla i mörker måste cykeln också ha lampa med vitt eller gult ljus samt en vit reflex fram, lykta med rött ljus samt en röd reflex bak, orangegula eller vita reflexer åt sidorna.
Kedjeskydd kan vara bra att ha, liksom ett godkänt lås.

Mer läsning

Annons