Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att åka längre med SJ

/

Ska du ta X 2000-tåget från Sundsvall till Stockholm. Boka biljetten till Södertälje i stället – det kan du i en del fall tjäna en hundralapp på.

Annons
Dagarna kring jul och nyår är riktiga resdagar för svenskarna. Ska du ta tåget gäller det att boka biljett i tid. Du kan dessutom spara slantar genom att boka smart.
Planerar du en resa till Stockholm kan det löna sig att boka biljetten till Södertälje Syd, men hoppa av på centralen i Stockholm.
Vid niotiden i går morse kostade till exempel en resa i 2 klass, just nu-biljett, den 28 december klockan 14.11 till Stockholms central 578 kronor. En biljett till Södertälje Syd var 113 kronor billigare.
ST:s koll visar att det i många fall även blir billigare att boka resan till Nyköping. I ett fall sparades 22 kronor på att välja Norrköping, 17 mil söder om huvudstaden, som slutdestination.
Samma sak gäller för resenärer på väg till huvudstaden söderifrån. De kan tjäna på att boka resan till Uppsala eller Gävle.
Det här är ingen effekt som vi söker efter och jag förstår att det ur ett kundperspektiv känns ologiskt. Men med den marknadsprissättning som vi tillämpar kan det uppstå sådana här situationer. Vi kommer nu att se över om vi kan göra något åt det, säger Tobias Johansson, ansvarig för SJ:s prissystem.
Om många resenärer väljer att boka resan längre än dit man åker får SJ ett stort antal tomma platser som skulle kunna ha utnyttjats av andra resande.
Det är ett problem, därför vill vi komma ifrån det. Samtidigt vill vi behålla en flexibel prissättning.Fakta/Exempel på prisskillnader
Sundsvall Stockholm
28 december, 2 klass just nu, X 2000, kl. 10:11: 617 kronor.
Sundsvall Södertälje
28 december, 2 klass just nu, X 2000, kl. 10:11: 515 kronor.
Sundsvall Nyköping
28 december, 2 klass just nu, X 2000, kl. 10:11: 523 kronor.
Fotnot: Vår koll gjordes 9:00 den 25 november. Eftersom biljettpriset påverkas av efterfrågan ändras det ständigt.

Mer läsning

Annons