Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare tandvård får svalt mottagande

/
  • Åke Hansson på besök hos tandhygienisten Ewa Westergren på folktandvården i Nacksta.

Högst 200 kronor ska det kosta att undersöka tänderna när tandvårdsreformen är genomförd. Men vårpropositionens förslag får varken tandvårdsdirektören i Västernorrland eller patienten Åke Hansson att jubla.

Annons
Propositionens satsning på billigare tandundersökningar är värd 1,7 miljarder kronor i statlig subvention. Ett grundstöd på 500 kronor införs under 2007 med målet att alla var 18:e månad ska kunna kontrollera sina tänder till samma kostnad som ett läkarbesök. Socialdepartementet har räknat med att undersökningarna kostar ungefär 700 kronor i dag, det nya priset för patienten blir alltså 200. Röntgenbilderna och mindre omfattande tandstensborttagning ingår.
Det är bra, men resten då? Undersökningen leder kanske till att man måste behandlas, säger Åke Hansson, som var på besök hos tandhygienisten Ewa Westergren i Nacksta i går.
Tandvårdsdirektör Lars Grangert är inne på samma linje.
Tanken med förslaget är god, men jag skulle hellre ha sett en större ersättning till patienter som väljer abonnemangstandvård, säger han.
Abonnemangstandvård innebär att patienten betalar ett fast pris per år för all tandvård. Försäkringskassan bidrar i dag med 200 kronor.

Mer läsning

Annons