Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boendet en dyr affär för svenskarna

Svenskarna lägger klart mer pengar på boendet än de flesta andra EU-medborgare.
En kamp om små lägenheter drar upp priset. Men i jämförelse med andra bor vi rymligt.

Annons
I Sverige läggs 29 procent av hushållens konsumtion på bostaden. Det är den högsta andelen i hela EU, bortsett från Spanien, visar en rapport med bostadsstatistik för EU.
Det är svårt att hitta en enskild orsak till varför boendet i Sverige tar en större del av konsumtionskakan än i exempelvis Storbritannien, där 18 procent av konsumtionen går till bostaden.

Inte bättre
Kan det vara så att svenska bostäder har bättre kvalitet?
 Det är nog en illusion, säger Bengt Turner, professor på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
 Det handlar nog snarare om att vi bor på en relativt stor yta och har dragit bort subventionerna ganska hastigt.
I genomsnitt har en svensk 44 kvadratmeter till sitt förfogande, lika mycket som en genomsnittsbritt, och bara slaget av danskarna, som har 51 kvadratmeter per person.
Dessutom har Sverige Europarekordet i enpersonshushåll och har även många tvåpersonshushåll. Det driver också upp boendekostnaden.
 Är man ensamstående måste man lika förbaskat ha ett badrum och ett kök. Det gör att det nästan som en naturlag blir högre boendekostnad per person i Sverige än i till exempel Portugal och Irland, säger Bengt Turner.

Små lägenheter
Småhushållen driver också upp priserna på små lägenheter, särskilt i attraktiva, centrala lägen. Där slåss många grupper om samma, hett eftertraktade lägenheter. Både unga, medelålders och äldre.
 Eftersom det är ont om lägenheter i centrala lägen för de här grupperna blir det en prispress uppåt, säger Bengt Turner.
Bostadsbyggandet har inte heller gjort så mycket för att minska på trycket. Trots att byggandet ökat i Sverige på senare tid ligger vi ändå i botten på EU:s bygglista tillsammans med de baltiska länderna, Tjeckien och Slovakien.
I de flesta EU-länderna är byggnadsaktiviteten i dag lägre än både 1980 och 1990. Undantagen är Irland, Portugal och Spanien. Där byggs det som aldrig förr.

Mer läsning

Annons