Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolagsverket klockar personalens arbetstempo

/

På CSN protesterar facken mot att ledningen vill mäta de anställdas arbetstempo. På Bolagsverket har sådan mätningar gjorts i många år. Arbetsledarna går med jämna mellanrum igenom siffrorna med varje medarbetare.

Annons
Mätningarna gäller framför allt de 80 anställda på Bolagsverkets kundservice, som dagligen tar emot tusentals telefonsamtal från företag.
Bolagsverket mäter följande:
Antalet besvarade samtal.
Samtalens längd i genomsnitt.
Hur snabbt den anställde svarar.
In- och utgående privata samtal.
Hur långa pauser den anställde tar under sitt telefonpass.
Jag förstår att många på kundservice tycker att det är jobbigt att vara så påpassad. Men det är ändå inte någon som påtalat det som ett problem för oss i fackets ledning, säger Ann-Catrin Kruus, klubbordförande för Statstjänstemannaförbundet, ST.
Bakgrunden till mätningarna är att Bolagsverket ska klara att besvara en viss mängd samtal inom viss tid. Kunderna ska inte behöva vänta för länge. Krav som regeringen ställt.
Mätningarna är till för att kunna effektivisera hanteringen, säger Ann-Catrin Kruus.
Varje medarbetare på kundservice mäts kontinuerligt när de har sina telefonpass bekräftar vice huvudskyddsombudet Anette Jacobsson, som jsälv arbetar på kundservice.
När mätningarna infördes för snart tio år sedan hade vi väldiga diskussioner, men i dag är det inget stort problem. Dock kan förstås enskilda personer tycka att det är jobbigt med den här kontrollen, säger hon.
Den enskildes telefonstatistik påverkar också löneutvecklingen.
Javisst, telefonservicen är ju prioritetad hos oss och då blir statistiken viktig. Sedan hoppas jag att ledningen ser till andra faktorer också.
Ann-Catrin Kruus tror inte att statistiken väger tyngst i lönesamtalen.
Den är bara en faktor. Det handlar även om kvalitet i arbetet. De på kundtjänst har fler arbetsuppgifter som också ska vägas in bedömningen.

Mer läsning

Annons