Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder uppvaktar ministern i Stockholm

/

På måndag ska mjölkbönderna uppvakta landsbygdsministern i Stockholm.
– Vi blir ett 50-tal från Västernorrland, säger Karl-Åke Karlsson, mjölkbonde i Njurunda.
Budskapet är att politikerna måste sänka böndernas kostnader.

Annons

Karl-Åke Karlsson tror att det kan komma 1 000 bönder till Mynttroget i Stockholm.

– Vi ska ha en namninsamling och överlämna den till ministern Sven-Erik Bucht och förstås också föra fram våra krav, säger han.

Några traktorer som tippar av skopor med gödsel på Mynttorget blir det dock inte.

– Nej, vi har inte riktigt den traditionen i Sverige, även om några kanske skulle vilja det. För läget är oerhört bekymmersamt, vi står inför ett vägval om vi ska ha kvar svensk livsmedelsproduktion eller inte.

I somras lade en mindre mjölkbonde i Njurunda ned verksamheten, så nu är de bara 27 kvar i Medelpad.

Läs också: Arla om mjölkkrisen: "2015 tuffaste året någonsin"

Att regeringen i den budget som läggs fram nästa vecka ska sänka dieselskatten med 29 öre till 3,86 kronor per liter räcker inte långt, anser Karl-Åke Karlsson.

– För mig motsvarar det knappt 1 öre i sänkta kostnader per kilo producerad mjölk. Den behöver sänkas med 2–3 kronor för att komma i nivå med dieselskatten i Danmark.

Karl-Åke Karlsson, vice kretsordförande för Arla-bönderna i Medelpad och Hälsingland, anser att räddningen i dagsläget ligger i sänkta kostnader.

– Politikerna har under åren tagit beslut kring sådant som djurhållning, gödselskatt, dieselskatt som gör att svenska mjölkbönder har högre kostnader och för det får vi ingen kompensation.

Han har själv 140 mjölkkor och det är i dag en förlustaffär.

– Jag får omkring 2,75 kronor per kilo mjölk, allt inräknat, och går back varje dag. Nu tar jag av eget kapital och lånar i bank för att klara mig. Jag skulle behöva 3,20–3,30 kronor för att det ska räcka till lön, räntor, amorteringar och investeringar, förklarar han.

Mer läsning

Annons