Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsbolagens vinster fortsätter stiga

Vinstökningarna fortsätter i de börsnoterade företagen. Hittills har rapportskörden gett ett samlat vinstlyft på 20 procent. Men på börsen pekar kurserna nedåt.

Annons
Bara en dryg vecka in på rapportperioden har ett sjuttiotal börsbolag redan hunnit redovisa sina siffror för årets tredje kvartal. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av samtliga noterade företag på Stockholmsbörsen.
Tillsammans har bolagen presterat en vinst före skatt på 15,7 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 2,6 miljarder kronor eller 20 procent.
Då är jättevinsten för Wallenbergsfärens flaggskepp Investor, som mest beror på att kurserna i de delägda börsbolagen har stigit, borträknad.

Ericsson bidrar mest
Det i särklass största bidraget till vinstökningen lämnar telekomjätten Ericsson, vars resultat för tredje kvartalet var 1,6 miljarder kronor bättre än i fjol. Verkstadsbolagen Atlas Copco och SKF bidrar med drygt 600 miljoner respektive nästan 300 miljoner kronor.
IT-konsultföretaget Tieto Enator pressar däremot ner den samlade vinstökningen genom sitt vinstras på närmare 700 miljoner kronor, som dock enbart berodde på tillfälliga intäkter i fjol.
Den sammanlagda omsättningen har ökat med 11 procent, eller 10,3 miljarder kronor, till 105,6 miljarder. Det är samma bolag som står för de största vinstlyften som levererar merparten av omsättningstillväxten.

Imponerar inte
Men även de mindre börsbolagen går allt bättre. Två tredjedelar av de rapporterande bolagen förbättrar sina resultat och fyra av fem går med vinst.
Aktiemarknaden verkar dock inte imponerad. Stockholmsbörsen har fallit rejält under den rapportintensiva veckan och fredagen var inget undantag. Både Ericsson och Atlas Copco tappade mark sedan de publicerat sina delårsresultat.
Även nästa vecka finns förutsättningar för stora svängningar på börsen. Då kommer de flesta av Stockholmsbörsens resterande tungviktare med rapporter, till exempel de fyra storbankerna, industribjässar som Volvo och ABB och teleoperatörerna Telia Sonera och Tele 2.
Finländska Nokia ingår inte i vinstsammanställningen ovan. Resultaten för \"halvsvenska\" bolag som Autoliv, Tieto Enator och Metro är dock med i sin helhet.

Mer läsning

Annons