Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsen svalnar 2006

- men utdelningarna slår rekord
Efter en uppgång på omkring 30 procent hittills i år väntar ett betydligt svagare börsår 2006, tror aktieproffsen.
Men rekordhöga utdelningar gör att aktier ändå kan ge mycket bättre avkastning än ett bankkonto.

Annons
Många har överraskats av årets mycket kraftiga börsuppgång. Rodney Alfvén, analyschef i Norden på analytikerfirman Cheuvreux, trodde visserligen på ett mycket bra börsår, med ett lyft på 15-20 procent.
 Men 30 procent, det var att ta i, säger han.
Bakom kursrallyt på Stockholmsbörsen ligger främst företagens vinstökningar och de låga räntorna, som gör aktier mer attraktiva jämfört med räntepapper. Men även kronans försvagning har i allt väsentligt gynnat börsen, enligt Alfvén.

Riktiga festen över
Enligt prognoserna inför 2006 är dock den riktiga börsfesten nu över. Kurserna väntas ändå fortsätta uppåt något, med stöd av fortsatt goda resultat för börsföretagen.
 Men det blir en betydligt mer begränsad uppgång på 5-6 procent, tror Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank, som ingår i Föreningssparbanken.
Även Rodney Alfvén tror på ett mycket sämre börsår än i år, "från noll till plus 7-8 procent". Avgörande blir förväntningarna om ekonomins utveckling 2007, säger han.
 2006 tror vi blir ett starkt år i ekonomin. Frågan är när konjunkturen kommer att vika.

Räntan inräknad
De räntehöjningar som de flesta räknar med nästa år behöver inte få någon betydelse för börsutvecklingen - de är redan inräknade i aktiekurserna.
En anledning att ändå köpa aktier är den höga direktavkastningen i form av utdelning. I våras delade börsbolagen ut omkring 90 miljarder kronor till sina ägare. Till det ska läggas olika program för inlösen och återköp av aktier, värda tiotals miljarder kronor.

"Kalasstarka" utdelningar
Nu till våren väntas utdelningarna spränga 100 miljarders-vallen och slå alla tiders rekord.
 De kommer att bli kalasstarka, säger Rodney Alfvén.
Ronny Jacobsson räknar med att direktavkastningen, utdelningen i förhållande till börskursen, i snitt kommer att uppgå till 3,5 procent. Det är en långt bättre ränta än vad de flesta banker erbjuder på sina sparkonton.
I sammanhanget är det dock viktigt att tänka på att den som satsar i aktier riskerar hela det insatta kapitalet. Även om inget just nu tyder på ett börsfall så kan saker och ting snabbt förändras.

Mer läsning

Annons