Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostaden kostar mest

Kostnaden för bostaden är den största utgiftsposten för svenska hushåll. Näst mest pengar lägger man på fritid och kultur.

Annons
Det framgår av Statistiska Centralbyråns (SCB) undersökning om vart de svenska hushållens pengar går. I genomsnitt låg de totala utgifterna på knappt 250 000 kronor år 2004.
Boendet tar drygt en fjärdedel av pengarna. Men skillnaden är stor mellan en ensamstående med barn och sammanboende med barn. För den ensamstående går 33,5 procent av utgifterna till boendet medan andelen för de sammanboende bara är 23,4 procent.
Sammanboende med eller utan barn lägger däremot större andel av sina utgifter på transporter än ensamstående med och utan barn.
De olika hushållsgrupperna lägger ungefär lika stor andel av sina utgifter på livsmedel samt fritid och kultur.
Kvinnor och män väljer olika när det gäller vad pengarna ska räcka till. Kvinnor i åldern 3049 år lägger mer pengar på kläder och skor, personlig hygien och hushållstjänster än män i samma ålder. Männen satsar på restaurangbesök och alkohol.
Fördelningen och storleken på utgifterna skiljer sig också åt beroende på var man bor i Sverige. I Stockholm lägger man mer pengar på att äta ute, på sin bostad samt fritid och kultur än i övriga Sverige. I större delen av övriga landet går mycket pengar åt till bilen. Å andra sidan lägger man mer pengar på lokaltrafik i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Hushållen har delats in i grupperna födda i Sverige, Norden och utanför Norden. Största skillnaden mellan grupperna är att svenskfödda hushåll lägger mest pengar på utemåltider, alkoholhaltiga drycker och hushållstjänster. Hushåll födda utanför Norden spenderar minst på alkohol, fritidsbostad och transporter.

Mer läsning

Annons