Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadslånen fortsätter att öka

Trenden håller i sig. Svenskarna lånar allt mer till bostadsrätter och småhus.

Annons
Under de fyra första månaderna i år ökade bostadsinstitutens utlåning med 34 miljarder kronor till totalt 1 439 miljarder kronor, enligt statistik från Svenska Bankföreningen.
Det var en större ökning än under motsvarande period förra året.
I siffrorna ingår både utlåning till privatpersoner och till företag, men det är lånen till privatpersoner som står för den stora ökningen.

Låg ränta
Under den senaste tolvmånadersperioden har utlåningen till småhus ökat med 11 procent och utlåningen till bostadsrätter med 27 procent.
 Bolånen kommer fortsätta att öka så länge som räntorna är låga och huspriserna höga, säger Johan Hansing, chef för Bankföreningens ekonomiska avdelning.
Trots att svenskarna i dag har betydligt större lån än för tio år sedan har inte räntekostnaderna för lånen sprungit i väg på samma vis.
 Hushållen betalar ungefär lika mycket i ränta nu som för tio år sedan, på grund av den lägre räntenivån, säger Johan Hansing.
Till exempel var månadskostnaden för en person med ett rörligt bolån på 1 miljon kronor 5 700 kronor i början av 1995, i april i år var räntekostnaden för ett motsvarande lån 1 700 kronor i månaden. Det blir alltså 4 000 kronor kvar varje månad att göra något annat för.

Rörligt vanligast
 Den kraftiga räntenedgången har berikat det svenska folket, säger Johan Hansing.
Statistiken från Bankföreningen visar också att det fortfarande är flest som väljer rörlig ränta när de tar nya lån, men andelen som väljer att binda räntan mellan ett och fem år har ökat jämfört med det första kvartalet i fjol.
 Förmodligen beror det på att den ettåriga räntan har varit förmånlig och att många då väljer att binda på ett år, säger Johan Hansing.

Mer läsning

Annons