Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra affärsklimat i Baltikum

På bara några år har de baltiska staterna seglat upp på Världsbankens 30-i-topp lista över vilka länder det är lättast att göra affärer i. Både Litauen och Estland har på kort tid gått förbi Tyskland och Frankrike.

Annons
För tredje året i rad har Världsbanken undersökt affärsklimatet i ett antal länder. I årets studie ingår 155 länder.
 Det mest spännande resultatet är framstegen i de baltiska länderna, säger Simoen Djankov, en av författarna till studien Doing Business in 2006.
Litauen hamnade på en 15:e plats, direkt efter Sverige. Estland och Lettland kom på 16:e respektive 26:e plats.

Unga politiker
 Snart kommer de baltiska länderna att vara rikare per capita än Frankrike och Tyskland. De tar snabbt in på de rika EU-länderna. Och det har bara gått ett decennium sedan reformerna tog fart, säger Djankov.
De baltiska länderna blev självständiga 1991. Simeon Djankov tror att förklaringen till de baltiska framgångarna ligger i att regeringsmakten då togs över av en generation unga politiker som hade en positiv syn på marknadsekonomi.
 Det fanns ingen gammal regeringsstruktur. Politikerna startade från scratch och var öppna för nya idéer, säger Djankov.
En reform som har fallit väl ut är, enligt Djankov, de baltiska ländernas införande av en enhetlig så kallad platt skatt.

Rysk olja
Även Ryssland har infört platt skatt.
Men i takt med att oljeintäkterna ökade för ett par år sedan avtog de ryska reformerna.
 Att det finns mycket pengar i Ryssland gör att intresset för utländska investeringar och reformer minskar. Mycket återstår att göra.
Systemet med lokala inspektörer som kontrollerar att företagen uppfyller diverse säkerhetskrav är, enligt Djankov, det som behöver åtgärdas först.
 Ofta kräver inspektörerna ombyggnader som företagen inte har råd med. Betalar företagen en mindre summa under bordet kan de komma undan ombyggnadskravet. Det går att betala för allting.
TT: Bör svenska företag ta seden dit de kommer?
 Det är vansinnigt att inte finnas på plats i Ryssland på grund av korruptionen. Det bästa är att försöka anpassa sig och anställa ryssar som kan hantera systemet.

Mer läsning

Annons