Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra klimat för uppfinnare i Västernorrland

/

Tillströmningen av innovationer och uppfinningar till Almi Företagspartner i Västernorrland är högst i landet. — Första halvåret 2005 har vi haft över 100 ärenden uppe till beslut i innovationsrådet, säger Lars Andersson, vd för Almi i Västernorrland.

Annons
Enligt Almis Innovationsbarometer, som bygger på frågor till 300 affärsutvecklare i Almis 21 dotterbolag, har tillströmningen av nya uppfinningar och innovationer varit störst på Gotland och i Västernorrland. Barometern visar också att sju av tio affärsutvecklare i landet tror på en fortsatt god tillströmning det kommande halvåret.
Almi Företagspartners vd i Västernorrland, Lars Andersson, förklarar länets framskjutna position med att de var snabba med att bygga upp en regional organisation när det nationella Innovationscentrum, SIC, upphörde för drygt ett år sedan.
Vi har tagit tag i det här och inte väntat på beslut från Stockholm. Länsstyrelsen ska ha en stor eloge för sitt engagemang.
De första sex månaderna 2005 har över 100 ärenden behandlats i innovationsrådet, som fattar beslut om ett företag ska beviljas stödpengar och lån.
Det är nästan på gränsen för vad vi klarar av, säger Lars Andersson.
Hittills i år har över fem miljoner kronor betalats ut i stöd till företag. Utlåningen har också ökat.
Under hela 2001 lånade vi ut 12 miljoner kronor. Hittills i år har vi lånat ut 44 miljoner.
Enligt Almis Innovationsbarometer anser två av tre Almikonsulter att det i dag råder brist på kapital och finansiella medel när det gäller innovatörer i Sverige.
Lars Andersson tycker inte att det gäller för Västernorrland.
Tror att det är en liten myt ibland. I länet har de ekonomiska förutsättningarna aldrig varit bättre än nu.
Han tror att det många gånger är andra faktorer än brist på kapital som gör att en idé inte blir framgångsrik.
För att få pengar gäller det att man kan presentera en bra och genomtänkt idé som kan bli en framgång på marknaden. Sedan krävs det hårt jobb och en vilja att tjäna pengar för att förverkliga idén, säger Lars Andersson.
Almikoncernen grundades 1994 och är ett aktiebolag som ägs av stat och landsting.

Mer läsning

Annons