Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra tryck i charterbranschen

Trots den allt hårdare konkurrensen från lågprisflyget och rederierna är redan sex av tio sommarcharterresor bokade.
Och Thailandsresenärerna återvänder redan i vinter, tror charterbranschen.

Annons
 Lågprisflyget konkurrerar visserligen hysteriskt och konkurrensen från rederierna är stenhård. Men många resenärer vill ha en resa där de flesta kostnader är inräknade, säger Fritidsresegruppen informationsdirektör Lottie Knutson.
Och det gäller i synnerhet det ökade intresset för att köpa en charterresa, där alla kostnader är inräknade inklusive glassarna och drinkarna.
 Vi uppskattar att omkring 5 procent av våra resenärer, barnfamiljer, köper den typen av researrangemang och det är framför allt yngre människor som är den största kundgruppen.
De alerta 40-talisterna föredrar fortfarande att ta sig fram på egen hand i så stor utsträckning som möjligt enligt Lottie Knutson.
Hon tror inte med att flodvågskatastrofen hårt kommer att påverka resenärernas lust att resa till Thailand i höst och nästa vinter.
 Försäljningen dit har ännu inte kommit igång. Men vi hoppas och tror att försäljningen dit kommer att ligga på de nivåer som var innan tsunamin, säger Lottie Knutson.

Mer i plånboken
De stora researrangörerna har för närvarande en försäljning som ligger runt 10 procent högre än förra årets försäljning. Hushållens ökade köpkraft och den goda konjunkturen innebär att allt fler hushåll kostar på sig att semestra utomlands.
Charterresorna i sommar går först och främst till Bulgarien, Cypern, Turkiet och Kroatien. Intresset för Grekland är relativt kyligt och beror på det förhållandevis höga kostnadsläget.
Bokningarna på Internet ökar också kraftigt. Förra året bokade en fjärdedel av Fritidsresors resenärer sina resor på Internet. I år är var tredje resa bokad på Internet.

Bara hotell
Researrangören Ving försöker i likhet med konkurrenterna möta konkurrensen från lågprisflyget med att bara erbjuda hotellrum på vissa destinationer.
 Har man hittat en billig resa med något lågprisflygbolag, kan vi erbjuda hotellrum, säger Vings marknadsdirektör Clas Pellvik.
Ving säljer allt färre paketresor till Sydspanien och Grekland, men ökar samtidigt kraftigt sina paketresor till Turkiet och Bulgarien.
 Turkiet är numera vår största sommardestination och de som köper våra paketresor vill ha mycket bra standard. Det går att ordna i länder som Turkiet och Kroatien, där kostnadsläget är gynnsam och där resenärerna får mycket för pengarna.

Mer läsning

Annons