Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband i glesbygd — var god dröj

Bredband för 200 000 svenskar och företag i glesbygd riskerar att aldrig bli annat än drömmar. Pengar för utbyggnaden saknas och några nya finns inte på den politiska agendan trots allt tal om bredband till alla.

Annons
Det fanns en tid då det gick att hämta hem politiska poäng på att tala om en snabb och nationell utbyggnad av bredbandsnät till hela riket. Inte minst var det viktigt att glesbygden fick tillgång till den nya tekniken, för att på lika villkor kunna utveckla det lokala näringslivet, sades det.

Miljarder
Staten tog på sig ansvaret för att bygga ut stomnätet och via länsstyrelserna pumpa in pengar i utbyggnaden av de finmaskiga kommunnäten. Sammanlagt har staten, kommunerna och näringslivet investerat bortåt 7,5 miljarder kronor i utbyggnaden enligt länsstyrelsernas samverkansorgan Länssamverkan Bredband.
I dagsläget har regeringen fryst sina bidrag till utbyggnaden av de ortssammanbindande näten. Kommuner som vill får bygga vidare för egna pengar och hoppas på att senare få ut pengar från statskassan.

200 000 utanför
År 2006 avslutas den stora it-utbyggnaden i landet. Länssamverkan Bredband beräknar i sin kommande rapport om bredbandsutbyggnaden att cirka fem procent av hushållen och företag, cirka 200 000, kommer att stå utan möjlighet till uppkoppling.
Samma organ föreslog i våras att regeringen skulle omfördela 800 miljoner av pengar som enskilda kunnat söka för skatteavdrag för bredbandsutbyggnad, för att klara resten av utbyggnaden.
 Något riktigt bra svar har vi inte fått. Vi vill använda de pengar riksdagen avsatt maximalt, dels för utbyggnad och dels för att förbättra strukturen på de nät som finns, säger Peter Dahlström på Länssamverkan Bredband.

Budgetfråga
I den IT-proposition som presenterades i slutet av juni och som riksdagen ska behandla under hösten ges heller ingen ledtråd. Möjligen kan kommande budget ge svaret.
När Post och telestyrelsen (PTS) för ett år sedan lämnade en rapport om bredbandsutbyggnaden i landet konstaterade myndigheten bland annat att i små tätorter med mellan 200-249 invånare saknade över hälften tillgång till bredbandsnät. Sämst var läget i Västra Götaland och Dalarna.

Mer läsning

Annons