Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk goodwillmina fortsätter plåga Skandia

Skandiakoncernen tvingas redovisa en miljardförlust för första halvåret i år. Engångskostnader på sammanlagt 1,5 miljarder kronor sänkte resultatet och Skandiaaktien föll på Stockholmsbörsen.

Annons
Bakom förlusten döljer sig ännu en nedskrivning av goodwill i det brittiska dotterbolaget Bankhall med 1,1 miljarder kronor, till följd av lägre förväntad lönsamhet. Bankhall är Storbritanniens största leverantör av finansiell rådgivning.
Sista kvartalet förra året skrevs värdet på Bankhall ned med 900 miljoner kronor, och den nya nedskrivningen innebär att bolaget nu bara värderas till drygt 300 miljoner kronor.
 Vi betalade ett alldeles för högt pris för Bankhall 2001. Att vi nu skriver ner värdet ännu en gång beror på att marknadsförutsättningarna har försämrats för bolag med den typen av verksamhet, säger Skandiachefen Hans-Erik Andersson till TT.

Amerikansk surdeg
Dessutom har halvårsresultatet belastats med kostnader på en halv miljard kronor för förlikningen med amerikanska finansinspektionen (SEC). Enligt SEC bedrev Skandias före detta dotterbolag American Skandia otillåten handel med fondandelar.
Engångskostnaderna på sammanlagt 1,5 miljarder kronor innebär att Skandia tvingas redovisa en förlust på drygt en miljard kronor för första halvåret.
Det är en försämring med drygt 2,3 miljarder kronor, jämfört med resultatet för första halvåret 2004.
Men lyfter man bort de tunga engångskostnaderna ser det betydligt mycket bättre ut för samtliga bolag i Skandiakoncernen.
Intäkterna steg under första halvåret med 15 procent till drygt 7,8 miljarder kronor ,och rörelseresultatet steg marginellt till drygt 2,1 miljarder kronor.
I affärsområdet UK, Asia Pacific & Offshore ökade försäljningen av fondförsäkringar med 25 procent, och företagsledningen är fortsatt optimistisk om försäljningsutvecklingen för bolagets övriga sparprodukter.

Lite bättre i Sverige
Och den i Sverige så hårt plågade verksamheten, i spåren av alla skandaler, börjar gå allt bättre.
 Det är extra roligt att Skandia Sverige nu går så mycket bättre. Det syns i alla fall i siffrorna, säger Hans-Erik Andersson.
Divison Nordic där den svenska verksamheten ingår redovisar en halvårsvinst före skatt på knappt en halv miljard kronor. Det är ett lyft på 100 miljoner kronor, jämfört med motsvarande period 2004.
Sedan i våras har Skandiaaktien stigit rejält efter spekulationerna om att bud var att vänta från den sydafrikanska försäkringsjätten Old Mutual.
 Det har ännu inte kommit något bud, säger Hans-Erik Andersson.
Skandiaaktien backade under måndagens handel på Stockholmsbörsen med knappt 3 procent.

Mer läsning

Annons