Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröt mot sekretessen - kan få sparken

En anställd på Skatteverket anses har brutit mot sekretessreglerna. Något som i värsta fall leder till att hon förlorar sitt jobb.

Annons
Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Michael Högback, chef för Skatteverket i Sundsvall.
Han och regionchefen Sten Fannberg har anmält ärendet till Skatteverkets personalansvarsnämnd. Nämnden får avgöra om det räcker med en disciplinär påföljd eller om den ska göra en åtalsanmälan för tjänstefel.
Skulle den anställde dömas för sekretessbrottet, så kommer hon också att förlora jobbet.
Ärendet är mycket ovanligt.
Ja, jag har aldrig varit med om ett liknande fall under mina 25 år som chef, kommenterar Sten Fannberg.
I början av april hade kvinnan gått in i delar av Skatteverkets databas som är sekretessbelagda. Hon har där via upprepade slagningar tagit fram en mängd kontrolluppgifter om en persons privata ekonomi.
Uppgifter som hon i sitt arbete inte hade någon anledning att ta fram. Något som hon också medgett, enlig anmän.
Hon har säger att det var av ren nyfikenhet. Men hon var klart medveten om vilka regler som gäller, påpekar Michael Högback.
Upptäckten kom efter ett tips.
Det finns inget kontrollsystem som skulle kunna upptäcka alla sådana här intrång. Men däremot pratar vi mycket om sekretessreglerna och vi uppdaterar också kunskaperna med jämna mellanrum, säger Högback.
Samtliga anställda måste skriva på en förbindelse att de känner till reglerna. Kvinnan, som jobbat på Skatteverket i många år, hade undertecknat en sådan förbindelse senast för två år sedan.

Mer läsning

Annons