Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfacket tycker löneskatten är för hög

Skatten på arbete är för hög för att byggbranschen ska kunna få bukt med svartarbetet.
Den anser LO-förbundet Byggnads utredningschef Anders Bäckström.

Annons
På en direkt fråga från TT om löneskatten är för hög, svarar han:
 Ja, kanske för hög för att hushållen i tillräcklig utsträckning ska köpa vita tjänster.
Arbetsgivarna och facken inom byggbranschen har länge varit ense om att de så kallade rot-avdragen ska permanentas, det vill säga hushållens möjlighet att göra skatteavdrag vid köp av bygg- och hantverkstjänster.
Bakgrunden är att den svarta sektorn i byggbranschen är stor och både fack och arbetsgivare har förstås allt att vinna på att minska skatteuttaget från branschen.

Höjt skatteavdrag
Arbetsgivarna har i utredning efter utredning försökt övertyga politikerna om förträffligheten med rot-avdraget. Enligt undersökningarna har skatteavdraget inneburit att svarta jobb för ungefär två miljarder kronor per år omvandlats till vita samtidigt som statens intäkter i form av moms och arbetsgivareavgifter varit 3,5 gånger större än kostnaden för den beviljade skattereduktionen.
Målarmästarnas vd Arne Jacobsson vill dessutom höja skatteavdraget från den tidigare nivån på 30 procent av arbetskostnaden till 50 procent. Det ökar incitamenten ytterligare för att redovisa jobben vitt.
I sin egen bransch konstaterar han att nästan inga av hans medlemsföretag gjort något jobb år privata kunder innan rot-avdraget kom till.
 De privata kunderna ökade från tre till nio procent när rot-avdraget infördes, säger Arne Jacobsson när den senaste undersökningen presenteras vid en presskonferens på onsdagen.

Svartjobb åt kompisar
Enligt den enkät bland 2 000 hushåll som byggbranschen presenterade i somras köpte minst vart femte hushåll i fjol bygg- och hantverkstjänster svart till ett värde av 4,7 miljarder kronor.
Hur många utförarna är av dessa obeskattade tjänster har ingen någon direkt uppfattning om. Förmodligen är det egenföretagare som i stor utsträckning utför dessa svartjobb, enligt Anders Bäckström.
TT: Hur många av dina medlemmar jobbar svart?
 Ingen aning. Men om de gör det är det nog oftast åt kompisar, tror Bäckström.

Mer läsning

Annons