Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Lettiska arbetare utnyttjas som slavar

De lettiska byggjobbarna i Sandnäset jobbade på villkor som får byggfacket att hota med blockad. När de nu hamnat i trubbel med rättvisan släpper bemanningsföretaget dem som heta potatisar. — De har skändat bolagets namn.

Annons
Det säger Örebroföretagaren Mats Björnsson, frontman för Euro4Work AB och ett kommanditbolag som kontrolleras av Euro4work.
De har misskött sig, och därför kommer de nu att skrivas av som delägare i kommanditbolaget. Det finns det kontrakt på att vi kan göra, säger Mats Björnsson.
Det var i lördags kväll som de två byggjobbarna greps, och i går häktades de för inbrott i två sommarstugor inte långt från sin arbetsplats.
Ända sedan EU-utvidgningen österut har det varit strid på kniven mellan svenska byggfacket och företagare som vill leja billig arbetskraft från Baltikum och Polen.
Mats Björnsson förklarar den juridiska konstruktionen bakom Euro4work. Ett upplägg som enligt honom just nu diskuteras på skattemyndigheten i Örebro, och som hans skatterådgivare rekommenderat.
Alla som jobbar är delägare av kommanditbolaget, och alltså inte anställda. Kommanditbolaget har F-skattsedeln och betalar moms i Sverige. Delägarnas lön utgörs av vinsten i kommanditbolaget. Alla har liv- ansvars- och olycksfallsförsäkringar, berättar han.
Därför, menar Björnsson, ska var och en av byggjobbarna betala skatt i sina hemländer. Men han tar inte på sig ansvaret för att kolla att det verkligen blir av.
Det är upp till dem. Precis som vilken företagare som helst, säger han.
Enligt Björnsson är cirka 25 byggare delägare i kommanditbolaget, och det verkar lätt att bli det. En av de lettiska jobbarna berättade vid häktningsförhandlingen att han kom till Stockholm i torsdags morse. Samma kväll var han på byggarbetsplatsen i Sandnäset. På lördagskvällen greps han av polis, och det verkar alltså gå lika snabbt att mista sitt delägarskap.
Kommanditbolaget är bara ett sätt för Björnsson att slippa undan skatt och ansvar, säger Lars Åke Söderholm, ombudsman på Byggnads i Örebro.
Facket anser att balterna egentligen ska betraktas som anställda. Att alla juridiska konstruktioner syftar till att tjäna snabba pengar på billig arbetskraft. Hemma tjänar de 28-45 kronor timmen, och är därför beredda att jobba under väldigt tuffa villkor utomlands. Söderholm anser att de baltiska byggjobbarna utnyttjas mer eller mindre som slavar, med kriminella krafter i bakgrunden.
Det är jag övertygad om, säger han.
I dag ställer Byggnads och Målarförbundet ett ultimatum till Euro4work skriv svenska kollektivavtal eller vi försätter er i blockad.
Det var byggfirman Flexible house som köpte in den lettiska arbetskraften för att göra jobbet i Sandnäset. Enligt ägaren Anders Nordin skulle de kosta 100-200 kronor i timmen, och han visste ingenting om vilka former de jobbade under. I dag är han mycket besviken på byggjobbarna och på Euro4work.
Det var första och sista gången jag anlitade dem, säger Anders Nordin.

Mer läsning

Annons