Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crister Berglund: Naivt att lämna Norrland

– Christer Berglund svarar på Ulf Adelsohns utspel om järnvägen i Västernorrland – Stockholm behöver Norrland, säger Christer Berglund, vice ordförande i kommunstyrelsen. – Det borde Ulf Adelsohn som representant för ett statligt bolag förstå. Det är väldigt naivt av honom att tro att det vore försvarbart att lägga ner satsningarna på järnvägarna i Norrland.

Annons
Igår berättade ST att Ulf Adelsohn i egenskap av styrelseordförande i SJ uttalat sig om de miljardinvesteringar som görs i järnvägarna i Västernorrland. Enligt Adelsohn bör satsningarna skrotas och pengarna borde istället gå till storstadsregionerna. Adelsohn är inte särskilt väl påläst verkar det.
Regeringen har beslutat satsa 19 miljarder kronor fram till år 2015, på järnvägssträckan Gävle-Umeå, säger Nina Loberg, kommunikationsdirektör hos Länsstyrelsen. Vi skulle gärna få de 23 miljarderna som Adelsohn pratar om men så är inte fallet.
Det Ulf glömmer är att Botniabanan kom till för att stambanan inte höll måttet, och den tunga industrin i Norrland behöver kunna frakta sina varor på ett bra miljövänligt sätt, säger Nina Loman. Så Adelsohns miljöargument håller inte heller, fortsätter hon.
Dessutom är persontrafiken i Norrland också viktig.
Christer Berglund hänvisar till de 200 miljarder i exportintäkter som Norrland bidrar med varje år, och tycker att Ulf Adelsohn och SJ borde vara mer nyanserad i sina uttalanden.
Det där är ju något Stockholmssyndrom, och särskilt anmärkningsvärt då det kommer från SJ, säger Berglund. Jag hade haft större förståelse om utspelet kommit från Tågkompaniet.
Någon rädsla för att regeringen ska lägga någon större vikt vid Adelsohns utspel finns dock inte, vare sig i Sundsvalls kommun eller hos Länsstyrelsen.
Jag är inte orolig, säger Nina Loberg. Det här är ingenting annat än just ett utspel. Regeringen har anslagit 108 miljarder till utbyggnad av järnvägarna i landet, varav vi får knappt 19 miljarder.
Större delen av pengarna går redan till storstäderna, säger Christer Berglund. Vad är SJ ute efter? Sudda ut Norrland från kartan?

Mer läsning

Annons