Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CSN vill mäta anställdas arbetstempo

/
  • –Jobbet handlar inte bara om kvantitet utan också om kvalitet, säger Åsa Sundström, facklig förtroendevald på CSN i Sundsvall.

– \"Att bara mäta antalet telefonsamtal är livsfarligt\" CSN vill mäta hur många telefonsamtal och e-postärenden de anställda hinner med. Facken ST och Saco protesterar. – Sådana kontroller känns lite skrämmande, säger Åsa Sundström, fackligt förtroendevald i Sundsvall.

Annons
Förslaget rör de 13 lokalkontoren i Sverige och dess 700 anställda. I Sundsvall jobbar 52 personer på lokalkontoret på Kyrkogatan 3.
Övergripande chef för verksamheten är Thomas Svensson på huvudkontoret vid Bünsowska tjärn.
Vi ser mätningarna som en möjlighet till återkoppling och kompetensutveckling av handläggarna. Men detta är bara ett verktyg, vi försöker även hitta sätt att mäta kvaliteten på arbetet, säger han.
Kvantiteten är dock viktig, menar Thomas Svensson. Inte minst eftersom regeringen krävt att CSN ska korta telefonköer och handläggningstider.
Där ser det också bättre ut i år, säger han.
Det blir medarbetarna som avgör om mätningen ska genomföras på deras lokalkontor.
Inget kontor har sagt klart ja ännu. På Sundsvallskontoret är de väl inte så jätteintresserade, konstaterar Thomas Svensson.
Åsa Söderström, ST-facket, håller med.
Vi anställda har fört fram både för- och nackdelar med förslaget, men sammantaget lutar det åt ett nej.
Hon har själv flera synpunkter.
Att bara mäta antalet samtal, alltså kvantitet, är livsfarligt. Vi ska göra det som är bra för kunden och då är det viktigt att ärendet handläggs rätt och rättvist, vilket kan ta lite tid, säger Åsa Söderström.
Hennes spontana reaktion på förslaget var: Var har vi nu gjort för fel, är ledningen missnöjd med oss?
Vårt kontor klarar dock de uppsatta målen med råge. Men på en del andra kontor väcker detta säkert mer diskussioner, tror Åsa Sundström.
Frågan är hur CSN tänkt använda mätresultaten.
Här finns en oro att det kommer att påverka medarbetarnas löneutveckling, tror Åsa Sundström.
Thomas Svensson försäkrar att någon sådan direkt koppling inte finns.
Men jag förstår att sådana funderingar finns.
Arne Mellqvist, ST-fackets avdelningsordförande, påpekar att enligt Personuppgiftslagen måste CSN ha varje medarbetares samtycke till mätningarna. Utan att denne känner sig pressad.
Inom viss privat verksamhet görs sådana mätningar, men jag vet inget annat statligt verk eller någon myndighet som genomfört detta, säger Arne Mellqvist.
Hur det blir på CSN är heller inte beslutat.
Säger alla kontor nej, så blir det nog ingen mätning, tror Thomas Svensson.

Mer läsning

Annons