Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt varsel för Systembolaget om privatimport

Eftas övervakningsmyndighet, en parallell till EU:s domstol, anser att Sverige i princip inte har rätt att hindra privatimport av alkohol på postorder. Väljer EU:s domstol samma linje är det ett nederlag för Sveriges, Finlands och Norges regeringar.

Annons
Eftas övervakningsmyndighet ser dock en lite öppning i regelverket som skulle kunna låta importförbudet leva vidare. Det är om det går att visa att ett förbud är den enda möjligheten för att hindra försäljning av alkohol till minderåriga och tapp av skatteintäkter.
På onsdagen hölls förhandling i EU:s domstol i Luxemburg i målet och parterna lade fram de argument som de redan presenterat i skriftliga svar till domstolen.

Beslagtog vinet
Ärendet är ett resultat av att Högsta domstolen bett EU:s domstol om ett förhandsutlåtande i målet mellan riksåklagaren och ett antal personer i Sverige. De beställde vin i kartonger från Spanien via postorder, som sedan beslagtogs i Sverige med hänvisning till den svenska alkohollagen.
Den svenska regeringen, med stöd av den finländska och den norska, hävdar att importförbudet är i sin ordning eftersom Systembolaget har ensamrätt på all detaljhandel med sprit, vin och starköl till konsumenter. Det är förenligt med EU-fördragets artikel 31 om statliga handelsmonopol, hävdar de.
Är det så att bedömningen ska göras enligt andra artiklar, som den om fri rörlighet för varor, så går förbudet att försvara med folkhälsoskäl, anser den svenska regeringen.

Går inte an
Eftas övervakningsmyndighet och EU-kommissionen har en annan syn på saken i sina yttranden till domstolen. De anser att det är frågan om fri rörlighet för varor som är den centrala i målet. EU-kommissionen hävdar att det inte går att försvara ett förbud mot import för personligt bruk ens med hänsyn till liv och hälsa.
Övervakningsmyndigheten, som har samma uppgift för tolkning av reglerna om den inre marknaden för EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein som EU:s domstol har för EU-länderna, lämnar dock en öppning för hälsoskäl.
Men den anser inte att det går att tillåta att privatpersoner tar med sig alkohol som de själva köpt över gränsen in i Sverige, samtidigt som en förbudet stoppar dem från att ordna importen på annat sätt. Och Systembolaget är inte tvunget att sköta importen för den enskilde.
Efter, eller under förhandlingen i Luxemburg, meddelar generaladvokaten när hans förslag till avgörande kommer.

Mer läsning

Annons