Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datainspektionen stoppade webbkamera på byggarbetsplats

Datainspektionen har stoppat en webbkamera på en byggarbetsplats i Göteborg. Övervakningen medförde att bilder på byggnadsarbetarna lades ut på internet.

Annons
Byggföretaget HB Logistic Contractor har uppgett att webbkameran sattes upp för att bolagets beställare i USA och Nederländerna skulle kunna ta del av produktionen och själva kunna förvissa sig om att projektet fortskred som planerat utan att resa till Sverige.
Företaget har också hävdat att övervakningen skulle genomföras för att undvika olyckor. Däremot skulle syftet inte ha varit att övervaka byggnadsarbetarna.
Lagen om allmän kameraövervakning påbjuder att övervakning ska bedrivas med hänsyn till enskildas personliga integritet. Det krävs tillstånd för att hänga upp en kamera på allmän plats.
Datainspektionen konstaterar att kameraövervakningen kunde upplevas som obehaglig för många. För att en sådan övervakning ska var tillåten krävs därför starka skäl. De anställdas intresse av integritetsskydd har bedömts vara större än företagets intresse av att genomföra kameraövervakningen.

Mer läsning

Annons