Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är först med dataspel om pengar på nätet

/
  • – Vi är först i världen, säger Anders Hellman och Rolf Bäck som i går lanserade webbsidan Monkey Pal där man kan spela dataspel om pengar.
  • Rolf Bäck, ägare till Ntech. Delägare i Monkey Pal AB.
  • Anders Hellman, vd Ntech. Delägare i Monkey Pal AB.

I går lanserade Sundsvallsföretaget Monkey Pal AB den första webbsidan i världen där man kan spela dataspel om pengar. – Dataspel är en bransch som växer kraftigt, säger Anders Hellman och Rolf Bäck.

Annons
Det är med spänning de ser fram emot hur webbsidan ska tas emot.
Redan efter några timmar hade folk från både Sydostasien och Sydamerika anmält sig, berättar de lite stolta.
Företaget tar tio procent av de satsade insatserna och Anders Hellman tror att de når tre miljoner i intäkter under de tolv första månaderna.
Penningpoker på nätet är välkänt. Att det inte redan fanns dataspel om pengar på nätet är närmast förvånande.
Ja, det finns ju turneringar där man samlas och tävlar om pengar, både i Sverige och utomlands. Och vi lär väl ganska snart bli utmanade. Då gäller det att ha några äss i rockärmen, så att vi ligger steget före, säger Anders Hellman.
Till vardags är han vd och Rolf Bäck är ägare till IT-företaget Ntech, men det här är ett privat projekt. Sedan årsskiftet har de utvecklat idén tillsammans med Per Nordin, son till Åke Nordin och verksam inom Fenix Outdoor-koncernen.
Det är häftigt att ett Sundsvallsföretag är först med en tjänst som annars hade erbjudits från exempelvis Sydkorea, säger Pernilla Berg, vd för Investera i Sundsvall, som hjälpt företaget en del.

Risk för missbruk
Baksidan är förstås risken för spelmissbruk och att minderåriga ska börja spela om pengar. Bäck och Hellman inser att de kan få en del kritik.
Ja, vi har tänkt tanken. Men jag tror inte att kritiken kommer att dominera, säger Rolf Bäck.
De tycker också att de vidtagit ett antal åtgärder för att minska riskerna:
Alla spelare måste registrera sig med namn, peersonuppgifter och adress. Du måste vara myndig, 18 år, och du måste ha ett kreditkortsnummer och ett bankkonto dit eventuella vinster ska gå. Det gör det svårt för minderåriga att delta, säger Anders Hellman.
Ja, och den maximala insatsen är 200 euro per dygn, alltså drygt 1 800 kronor, påpekar Rolf Bäck.
Föräldrar kan spärra hemsidan, så att barnen inte kan nå den från en viss dator. Och spelare kan spärra sig själva.
Hellman, 31 år, och Bäck, 33, har själva spelat dataspel sedan barnsben.
Dataspel liknar sport där skicklighet, inte slumpen, avgör om du vinner eller inte. Vi tror att de flesta deltagarna kommer att vara i åldern 25 35 år, säger Anders Hellman.

Mer läsning

Annons