Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger datavärlden ett handtag

/
  • Kai Hübner, teknisk chef, Jakob Johansson, vd, och Dan Song, medgrundare, är trion bakom företaget Gleechi. I tisdags kväll utsågs det till Årets startupföretag i Sverige.

Fyra korvar, ungefär så ser händerna hos tecknade figurer ofta ut på film.
Men nu är ett litet svenskt företag först med att på ett enkelt och bra sätt animera händer.
Jakob Johansson från Sundsvall är vd.

Annons

I veckan utsågs företaget Gleechi till Årets Superstartup vid en gala på Berns i Stockholm.

– Händer är väldigt komplicerade att efterlikna. Vi har löst problemet genom att skapa en mjukvara som gör att handen kan greppa objekt på ett naturligt sätt. Och det är vi först med, säger Jakob Johansson.

När ST talar med honom har han precis pratat på en stor spelkonferens i Malmö. Spelutveckling och animation är två områden där mjukvaran Virtual grasp kan bli attraktiv.

– De branscherna omsätter tillsammans 250 miljarder dollar i dag, så där borde vi kunna vara med.

Men det är framför allt inom vitual reality, alltså den skenvärld som skapas med datorer, som han tror att mjukvaran kan få riktigt stor betydelse.

– Det är det mest spännande området för oss, för där löser vi ett fundamentalt problem. Den branschen växer otroligt fort och det är framför allt där vi hoppas kunna tjäna pengar, menar Jakob Johansson.

Även helt andra områden är tänkbara. Gleechi har två kundprojekt nu och det första uppdraget man fick i våras var från ett företag som arbetar med rehabilitering av strokedrabbade.

– Simulatorer för träning inom kirurgi kan vara ytterligare ett område, tror Jakob Johansson.

I samband med galan, som arrangeras av Veckans Affärer och Almi, fick företaget också en investering på 250 000 kronor från Almi.

– Vi räknar med att tjäna pengar i höst, men samtidigt behöver vi skruva upp takten så att inget annat företag går om oss och därför kommer vi att behöva få in fler investerare som vill satsa.

Mer läsning

Annons